Lisztes támadás és bosszantó ikerpanel az Eb-n

Vágólapra másolva!
Harkov jellegzetes arcai a dolgos kisemberek, akik ártatlan kíváncsisággal bámulják az idegeneket, érthetően, mert egy felmérés szerint az ukránok 77 százaléka még sosem volt külföldön, harmaduk pedig még a saját régióját sem hagyta el soha. Ha a kijevieket kivennénk a pakliból, minden bizonnyal még rosszabb lenne ez az arány.
Vágólapra másolva!

Az adatsor másik nagyszabású állítása a helyiek alkoholfogyasztására vonatkozott, ehhez azonban nem kell a statisztikákat böngészni. Délben egy közértben két alaposan elázott srác odajött hozzám, az egyikük kérdezgette, honnan jöttem, a foci miatt jöttem-e, a másikuk közben egy ötkilós lisztet tett a kosaramba, majd azt mondta vigyorogva: Russian joke. A papír szakadt volt, így a környék csupa liszt lett, a jó hangulatban az egyik srác elhívott sörözni, a másik meg egy még nagyobb zsák liszttel próbálkozott, mert azt nagyobb poénnak érezte. Úgy voltam vele, mint a Monty Python: ez a jelenet egyre hülyébb, állítsuk le.

Aztán a Metaliszt-stadion felé vettem az irányt, útközben találkoztam egy emberrel, aki egy környékbeli panelházban nőtt fel, az ablakából rálátott volna a pályára, ha nincs az övé előtt még egy ugyanolyan panelház. Az egyébként teljesen normális utakra mutatott, és azt mondta, egy év alatt csinálták meg így, azelőtt olyan gödrös volt, mint egy földút, még gyalog sem lehetett könnyen végigmenni rajta.

A stadion Traktor aréna néven kezdte a pályafutását, a Szentlélek temető helyén épült egy helyi gyár támogatásának köszönhetően. 1940-47-ig a bolsevik titkosrendőrség igazgatója, Dzerzsinyec volt a névadó szponzor, aztán egy váratlan fordulattal Avangardnak nevezték át, míg ma egyszerűen a csapat nevét viseli, de jellegzetes tartószerkezete miatt póknak becézik. Az egykori Traktor arénának ma fűtött gyepszőnyege, két hatalmas LED-es eredményjelzője van, meg persze minden, ami egy Eb-meccshez kellhet.

A Metaliszt Harkov történetének legnagyobb európai idegenbeli győzelmét a Debrecen ellen aratta (5-0 az Európa Liga csoportkörében), a nyáron véget ért idényben negyeddöntőig jutott ugyancsak az EL-ben, ezzel az UEFA aktuális ranglistáján a 39. helyen áll. A drukkereknek viszont az otthoni dolgok számítanak. Harkov 1919-től 1934-ig az Ukrán Szovjet Szocialista Köztársaság fővárosa volt, azaz nem hivatalosan Ukrajna első fővárosa, ezért a metalisztesek az "első főváros" rigmussal tombolnak a meccseken. Az sem zavarja őket, hogy tudják, a kijeviek ezen csak elnézően mosolyognak.

Tombolni márpedig itt lehet rendesen, akusztikailag a pók nagyon ott van a szeren, a német-holland meccsen az Oranje tábora fülsüketítő füttykoncertben tört ki, mikor Özil megpróbált kicsikarni egy tizenegyest. Azért hiányosságok is vannak: a Dinamo Kijev és a Sahtar Donyeck árnyékában a Metaliszt nem sok trófeát nyert eddig, így ilyen jellegű terme nincs is, ahogy külön ajándékbolt sem.