Stadion váltja Maót az új kínai tízjüanoson

Vágólapra másolva!
Mao Ce-tung portréja helyett a madárfészekre emlékeztető pekingi olimpiai stadion látható az új 10 jüan (222 forint) címletű kínai bankjegyen, hátoldalán pedig egy diszkoszvető.
Vágólapra másolva!

1949-ben Mao Ce-tung (1893-1976), a Kínai Kommunista Párt (KKP) vezetője kiáltotta ki a Kínai Népköztársaságot, amelyet ma is a KKP irányít.

Portréja eddig minden kínai bankjegyen ott díszelgett. A stadionos bankóból most 6 millió darab kerül forgalomba nélküle, de a régebbi kiadású bankjegyekből ennél sokkal több marad forgalomban - olvasható a BBC honlapján. Mao képe 1999 óta biztonsági eleme is volt a kínai bankjegyeknek, bár ez sem akadályozta meg a bankóhamisítást.

Mao Ce-tungot haláláig példátlan személyi kultusz övezte, ám miután 1978-tól a kínai vezetésben felülkerekedett Teng Hsziao-ping reformirányvonala, és a Mao-vezette "kulturális forradalom (1966-76) szélsőségeit elítélték, a dicsőítés mértéke csökkent, párthatározatok és történészek árnyaltabb képet adnak személyéről - de forradalmi vezetőként továbbra is ápolják Kínában Mao népi kultuszát.

A BBC szerint a politikai körökben korábban felmerült az a gondolat, hogy Mao helyett Teng Hsziao-ping portréja legyen a kínai bankókon, de nem történt erre gyakorlati intézkedés.