Sidi Péter döntős légpuskában

Vágólapra másolva!
Sidi Péter 595 körös teljesítménnyel hatodik lett a férfi légpuskások 60 lövéses alapversenyében a pekingi olimpián, így bejutott a nyolcas döntőbe, amely magyar idő szerint 6 órakor kezdődik.
Vágólapra másolva!

A Komáromi VSE 29 éves versenyzője előzetesen azt mondta, a korábbi két sikertelen ötkarikás szereplés után ezúttal valamelyik számában szeretne bekerülni a fináléba, s erre talán éppen első fellépése alkalmával kínálkozott a legnagyobb esélye, hiszen légpuskában korábban - 2002-ben és 2004-ben - nyert már Európa-bajnokságot is.

A hétfői, 51 fős mezőnyben ott volt a címvédő kínai Csu Csin-nan, a világbajnok indiai Abhinav Bindra és az idei kontinenselső norvég Are Hansen is, mindannyian távol Siditől álltak, ő éppen az első - 15-ös számú - lőállásba kapott besorolást.

A magyar sportlövő 21 percig csak próbalövéseket adott le, mindjárt egy 8-assal kezdett, de utána úgy tűnt, megtalálta a helyes irányzékot, hiszen jó néhány 10-es következett. Az éles lövészetet, tehát magát a versenyt aztán rosszul indította Sidi, hiszen első kísérlete csak 9-est ért, majd negyedikre újra egy 9-est lőtt, s így 98-cal zárta az első tízes sorozatot. A másodikba szintén becsúszott egy 9-es, majd a harmadikat hibátlanul teljesítette, így "félidőben", azaz 30 lövés után 297 körrel állt. A negyedik és az ötödik sorozatát is "elcsúfította" egy-egy 9-es, majd zárásként maximális pontszámot lőtt, így végül 595-tel zárt.

Ahogy Kissné Oroszi Edit szövetségi kapitány fogalmazott, "Ilyen eredménnyel világ- és Európa-bajnokságokon nem lehet döntőbe kerülni, de mivel ez egy olimpia, nagyobb a nyomás mindenkin, ez meg is látszott". A riválisok is sorra hibáztak, így Sidinek akár az éremre is esélye lehet majd a fináléban, amelyben rajta kívül a finn Henri Hakkinen (598 kör), Csu (597), a román George Moldoveanu (596), Bindra (596), az orosz Szergej Kruglov (595) és Konsztantyin Prihodcsenko (595), valamint a szerb Stevan Pletikosic (595) szerepelhet.

"Nagyon nagy öröm, hogy végre sikerült bejutnia a legjobbak közé, ez óriási eredmény. Reméljük, hogy még előrébb is tud lépni" - mondta az MTI-nek Kisvárdai István, Sidi edzője.

A döntőben mindenki tíz lövést adhat le, az eredmények hozzáadódnak az alapversenybeli teljesítményhez.