Nem vehette át az érmet a dobogóról letiltott olimpikon

Vágólapra másolva!
Nem lehetett ott az eredményhirdetésen a londoni olimpiai labdarúgótornán harmadik dél-koreai válogatott egyik játékosa, Jun Vu Park, mert a pénteki helyosztón egy politikai állásfoglalást tartalmazó táblát mutatott fel.
Vágólapra másolva!

A futballista a Japán ellen 2-0-ra megnyert bronzmeccs után "Dokdo a mienk!" feliratú transzparenst emelt fel. Az Olimpiai Charta szigorúan tiltja a politikai jellegű üzeneteket a játékokon, ezért a Nemzetközi Olimpiai Bizottság arra kérte a dél-koreaiakat, hogy Park ne legyen jelen az éremosztáskor.

"Park azt a táblát egy nézőtől kapta, nem is tudta, hogy mi van rajta. Amint megláttuk, máris elvettük tőle, ezért igazságtalannak tartjuk, hogy nem lehetett ott a dobogón. Ennek ellenére természetesen eleget tettünk a Nemzetközi Olimpiai Bizottság kérésének, és nem engedtük az eredményhirdetésre a csapattal" - mondta a Dél-Koreai Labdarúgó Szövetség egyik illetékese a Yonhap hírügynökségnek.

Az ügy előzménye az, hogy Ri Mjong Bak dél-koreai elnök éppen pénteken látogatást tett a Dél-Korea által ellenőrzött, de Japán által is magáénak követelt japán-tengeri szigeteken, diplomáciai botrányt okozva Szöul és Tokió között. A látogatás elleni tiltakozásul a japán külügyminisztérium ideiglenesen hazarendelte szöuli nagykövetét, és behívatta Dél-Korea tokiói diplomáciai képviselőjét. Ez volt az első alkalom, hogy egy dél-koreai államfő meglátogatta a Dél-Koreában Dokdo, Japánban Takesima néven ismert szigeteket. A lépésre napokkal az előtt került sor, hogy Dél-Korea megünnepli a japán gyarmati uralom alóli felszabadulás évfordulóját, és mindössze néhány órával az előtt, hogy a két ország válogatottja lejátszotta volna a bronzmeccset a londoni olimpián.