Kanadáé a hokiarany, két aranyérmest kizártak

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A doppingoláson ért sífutó Johann Mühlegget megfosztották a szombati 50 km-es számban szerzett aranyérmétől és azonnali hatállyal kizárták a Salt Lake City-i téli olimpiáról. Ezt Francois Carrard, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság főtigazgatója jelentette be. A német származású, de spanyol színekben versenyző Mühlegg a 10 km-es üldözéses és a 30 km-es szabadstílusú viadalon is győzött, ezeket az eredményeket nem változtatta meg a NOB. A doppingoláson ért német származású, de spanyol színekben versenyző Johann Mühlegg kizárása után az orosz Mihail Ivanov nyerte a férfi sífutók 50 km-es versenyét.

A NOB a vasárnapi női 30 km-en első orosz Larissza Lazutyinát, valamint honfitársát, Olga Danyilovát is kizárta. Danyilovának a 30 km-en elért nyolcadik helyezését törölték, de az üldözéses viadal arany- és a 10 km-es szám ezüstérmét megtarthatja. Mindhárom versenyző szervezetében az EPO nevű vérkészítménynél tízszer hatékonyabb darbopoetin nyomaira bukkantak. A diszkvalifikált orosz Larissza Lazutyina kiesésével az olasz Gabriella Paruzzi lett a vasárnapi 30 km-es női sífutás olimpiai bajnoka. Az ezüstérmet honfitársa, a 15 km-en győztes Stefania Belmondo szerezte meg, a harmadik a norvég Bente Skari lett.

Sífutás, férfiak, 50 km (klasszikus stílus), a módosított végeredmény:
1. Mihail Ivanov (Oroszország) 2:06:20.8
2. Andrus Veerpalu (Észtország) 2:06:44.5
3. Odd-Björn Hjelmeset (Norvégia) 2:08:41.5
4. Andreas Schlütter (Németország) 2:08:54.8
5. Mihail Botvinov (Ausztria) 2:09:21.7
6. Imai Hirojuki (Japán) 2:09:41.3

Sífutás, női 30 km (klasszikus stílus)
1. Gabriella Paruzzi (Olaszország) 1:30:57.1
2. Stefania Belmondo (Olaszország) 1:31:01.6
3. Bente Skari (Norvégia) 1:31:36.3
4. Anita Moen (Norvégia) 1:31:37.3
5. Valentyina Sevcsenko (Ukrajna) 1:33.03.1
6. Viola Bauer (Németország) 1:33:25.1

Rogge a doppingbotrányról

Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpia Bizottság elnöke szerint a Salt Lake City-i téli olimpiáról doppingolás miatt kizárt sportolók elvesztették a becsületüket. "A lebukott versenyzők nimbusza sérül, a sportszeretők társadalmában többé már nem lehetnek példaképek. Még akkor sem, ha a szabályok szerint nem foszthatjuk meg őket minden megszerzett érmüktől" - mondta a belga sportdiplomata. "Ez morális kérdés. Az aranyérem, s ezzel az olimpiai bajnoki cím is szimbolikus kitüntetés, s mivel vétettek a fair play szelleme ellen, eltűnt a varázs."

A három vétkes sífutó a módosított végeredmények után is összesen hat érmet gyűjtött az ötkarikás játékokon: a spanyol Johann Mühlegg két arany-, az orosz Olga Danyilova egy arany- és egy ezüst-, honfitársa, Larissza Lazutyina két ezüstérmet szerzett.

Mi az a darbopoetin?

Egy eddig nem használt doppingkészítmény, a darbopoetin nevétől hangos a sportvilág. Ahogy Francois Carrard, a NOB főigazgatója fogalmazott: a készítmény annyira új, hogy még nem volt idő rátenni a tiltott listára. A darbopoetin - hasonlóan az EPO-hoz, de annál lényegesen hatékonyabban - növeli a vérben az oxigénszállításért felelős vörösvértestek számát. Ez által a versenyző sokkal tovább bírja a komoly terhelést, nem fárad el. "Az olimpia előtt és alatt is jeleztük, hogy a darbopoetin még nincs a doppinglistán, de már büntetjük a használatát" - tette hozzá Carrard.

Egy, a nevének elhallgatását kérő sportvezető úgy nyilatkozott: azt gyanítják, hogy a sportolók és az orvosok csak az utolsó napokban merték bevetni a "csodaszert", így tesztelték a NOB által akkreditált laboratóriumokat.

Férfi jégkorong: kanadai aranyérem

Kanada nyerte a férfi jégkorongtornát, miután a döntőben 5-2-re legyőzte a hazai válogatottat.

Férfi jégkorong, döntő:
Kanada - Egyesült Államok 5-2 (2-1, 1-1, 2-0)
gól:
Kariya (15.), Iginla (19., 57.), Sakic (39., 59.), illetve Amonte (9.), Rafalski (36.)

Óriási iramban kezdődött az olimpia álomdöntője. A kanadaiak többet veszélyeztették a kapukat, de egy ellentámadás végén Tony Amonte a hazaiaknak szerzett előnyt. Hat perc múlva jött az egyenlítés, Chris Pronger passzát Mario Lemieux szándékosan elengedte a lába között, és így Paul Kariya zavartalanul lőhetett Mike Richter hálójába. Később Scott Niedermayer találta el a vasat, majd Joe Sakic középre adásából Jarome Iginla volt eredményes.

A második játékrész egy-egy létszámfölényes találatot hozott: Brian Rafalski (New Jersey Devils) kísérlete irányt változtatott, és NHL-es klubtársa, Martin Brodeur tehetetlennek bizonyult. Közvetlenül a pihenő előtt Sakic lövése Brian Leetch védőn pattant meg, és újra a kanadaiak vezettek.

Az utolsó harmadban az amerikaiak egyre többet kockáztattak, de nem jött be a taktikájuk. A hajrában Sakic és Iginla duplázott, így ötven év után újra Kanada válogatottja nyerte az olimpiát.

A különdíjasok:
legjobb kapus: Nyikolaj Habibulin (orosz)
legjobb védő: Chris Chelios (amerikai)
legjobb csatár: Joe Sakic (kanadai)

férfi jégkorong:
1. Kanada (Curtis Joseph, Martin Brodeur, Ed Belfour, Mario Lemieux, Paul Kariya, Ed Jovanovski, Jarome Iginla, Simon Gagne, Chris Pronger, Mike Peca, Owen Nolan, Joe Nieuwendyk, Scott Niedermayer, Adam Foote, Theo Fleury, Eric Brewer, Rob Blake, Steve Yzerman, Ryan Smyth, Brendan Shanahan, Joe Sakic, Al MacInnis, Eric Lindros, szövetségi kapitány: Pat Quinn)

2. Egyesült Államok (Mike Dunhan, Mike Richter, Tom Barrasso, Bill Guerin, Chris Drury, Aaron Miller, Adam Deadmarsh, Tom Poti, Scott Young, Doug Weight, Keith Tkachuk, Chris Chelios, Tony Amonte, Phil Housley, Mike York, Brian Rolston, Gary Suter, Jeremy Roenick, Brian Rafalski, Mike Modano, Brian Leetch, John LeClair, Brett Hull, szövetségi kapitány: Herb Brooks)

3. Oroszország (Jegor Podomackij, Nyikolaj Habibulin, Ilja Brizsgalov, Danyilij Markov, Alekszej Kovaljov, Vlagyimir Malahov, Alekszej Zsamnov, Szergej Goncsar, Darius Kasparaitis, Pavel Dacjuk, Igor Kravcsuk, Oleg Tverdovszkij, Pavel Bure, Igor Larionov, Szergej Fjodorov, Alekszej Jasin, Borisz Mironov, Szergej Szamszonov, Valerij Bure, Makszim Afinogenov, Ilja Kovalcsuk, Andrej Nyikolisin, Oleg Kvasa, szövetségi kapitány: Vjacseszlav Fetyiszov)

Korábban:

Fórum:

Salt Lake City