Nyaktörés, válltörés és csípőprotézis sem akadály

Nick Skelton, díjlovaglás, olimpia, Rio 2016
Britain's Nick Skelton celebrates with his gold medal in front of the Olympic rings after the individual equestrian show jumping event during the Rio 2016 Olympic Games in Rio de Janeiro on August 19, 2016. / AFP PHOTO / John MACDOUGALL
Vágólapra másolva!
Hős csípőprotézissel - ilyen és ehhez hasonló szalagcímekkel ünnepelte a szombati brit sajtó Nick Skeltont, a Rio de Janeiró-i olimpia legidősebb érmesét, aki előző nap szerzett aranyérmet díjugratásban.
Vágólapra másolva!

Az 58 éves lovas hetedik olimpiáján a brit díjugratás első aranyérmét nyerte egyéniben. Győzelmével ő lett a vasárnap záruló riói játékok és a brit küldöttség 1908 óta legidősebb érmese.

Nick Skelton másfél éves kora óta lovagol, az utóbbi években azonban sérülések hátráltatták: csípőprotézissel versenyez - nyeregbe is csak fellépőről tud szállni -, volt már nyaktörése, válltörése, térdét kétszer műtötték. Big Star nevű 13 éves lova is két lábsérülésen van túl a 2012-es londoni olimpia óta, amelyen csapatban lettek elsők.

Nick Skelton Forrás: AFP/John Macdougall

A díjugrató a lovának ajánlotta aranyérmét. "Ő a valaha volt legjobb lovam. Nem vonulok vissza, de csak Big Start fogom lovagolni. Amikor számára vége, akkor hagyom abba én is" - mondta a The Daily Telegraph című lapnak.

Skelton fia a Twitter közösségi portálon fotót tett közzé apjáról, alá pedig azt írta: "Talán tévedek, de szerintem így néz ki egy igazi hős" - idézték az újságok.

Forrás: AFP/Philippe Lopez

A brit sportolók szombat délutánig 25 arany-, 22 ezüst- és 14 bronzérmet szereztek, és az előzetes várakozásokat felülmúló teljesítményükkel az Egyesült Államok mögött a második helyen állnak az éremtáblázaton.