Sidi Pétert Péni István is alaposan meglepte

Sidi Péter rio 2016 olimpia légpuska
Sidi Péter a mostani fegyverével négy éve változatlan formában versenyez
Vágólapra másolva!
A "királykategória", azaz a férfi kisöbű sportpuska 3x40 lövéses összetett versenyszámával befejeződtek a sportlövészet küzdelmei a riói olimpián. Ebben a számban két magyar versenyző indult. Az ifjúsági olimpiai bajnok Péni István a 12., Sidi Péter pedig - csalódást okozva - a 34. helyen végzett ebben a 44 főt felvonultató számban. A magyar sportlövő küldöttség érem nélkül zárta az olimpiát, mindössze egy versenyzőnk, Sidi Péter jutott a légpuska döntőjébe, ahol ötödik lett. 
Vágólapra másolva!

A verseny folyamán Sidinek egyetlen pillanatnyi esélye nem volt arra, hogy a nyolcas döntő közelébe kerüljön. A szám 2010-es magyar világbajnoka a fekvő, a térdelő és az álló helyzetben is sokat rontott. Így hiába tartották esélyenek arra, hogy ebben a számban érmet szerezhet, ez újra csak álom maradt az ötödik olimpiáján induló sportlövőnek. Sidi végeredményben 1162 kört ért el.

Sidi Péternek továbbra is álom marad az olimpiai éremszerzés Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Nála kissé jobban szerepelt az ifjúsági olimpiai bajnok Péni István, aki 1172 körös eredménnyel a 12. helyen zárta a viadalt. A nyolcas döntőbe jutáshoz 1174 körre volt szükség. A magyar sportlövők így Sidi légpuskában szerzett ötödik helyével zárták az olimpiát.

Péni István alaposan meglepte Sidi Pétert Forrás: MTI/Illyés Tibor

Sidi Péter augusztus 8-án adott hosszabb interjút az Origónak. Ebben - többek között - arról is beszélt, hogy közte és Péni István között nincsen rivalizálás. Sidi azt is megemlítette, hogy komolyabb ellenfelei is vannak, mint Péni István, akit amúgy a sportág csiszolatlan gyémántjának tart. Mindenesetre a királykategória versenyében Péni alaposan meglepte Sidit, aki ennél egészen biztosan jobb szereplésre számított Rióban. Mint ahogyan az egész magyar sportlövő csapat, amely egyetlen helyezéssel és döntős szerepléssel zárta a játékokat. Az éremszerzés most sem sikerült, így ebben a sportágban az eddigi utolsó magyar érem Igaly Diána 2004-es athéni aranya volt.

- nyilatkozta a verseny után Sidi. Péni István a következőképpen vélekedett: "A térdelő elején nem igazán értem, mi történt. Nagy volt a szórása a fegyvernek, annak ellenére, hogy a kezem gyönyörűen beállt, a cső nem mozgott, az elsütés is jó volt. Valami technikai probléma lehetett. Összességében elégedett vagyok, mindkét számomban a legjobb 15 közé kerültem, ami óriási dolog első olimpiámon, főleg úgy, hogy tele a mezőny kiváló puskásokkal."