Esélyt sem hagytak a svédek a válogatottnak

Vágólapra másolva!
Nem sikerült megismételni a két évvel ezelőtti bravúrt, a magyar labdarúgó-válogatott világbajnoki selejtezőn 3-0-s vereséget szenvedett Stockholmban.
Vágólapra másolva!

Világbajnoki selejtező, 3. forduló, 8. csoport:
Svédország - Magyarország 3-0 (1-0)
Stockholm, Rasunda-stadion, 32 ezer néző
v.: Dougall (skót)
Svédország: Isaksson - Östlund, Mellberg, Mjällby (Nilsson, 46.), Lucic - Wilmhelmsson (Alexandersson, 74.), A. Svensson (Källström, 80.), Linderoth, Ljungberg - Larsson, Allbäck. Vezetőedző: Lars Lagerbäck.
Magyarország: Király - Stark, Gyepes, Tóth - Bodnár (Fehér, 80.), Molnár (Hajnal, 55.), Dárdai, Bodor - Gera - Szabics, Torghelle (Kovács, 68.). Vezetőedző: Lothar Matthäus.
gól: Ljungberg (26.), Larsson (50.), A. Svensson (67.)
sárga lap: Bodnár (48.), Dárdai (56.)

Válogatottunk - kimondva, kimondatlanul - a döntetlenért érkezett Stockholmba, azért, hogy megismételje a 2002. október 12-én elért eredményt (1-1). A mifelénk szokásos most vagy soha hangulatkeltés ezúttal elmaradt, még maga Lothar Matthäus is elismerte, a svédek oroszlánbarlangjából elégedetten távozna az iksszel.

Ahogy egy futballistától elvárható, a mieink természetesen bizonygatták, meg lehet lepni az Ibrahimovic nélkül felálló sárga mezeseket, ennek megfelelően lendületesen is kezdték a meccset. Furcsa ezt leírni, de beszorították a neves ellenfelet, de hogy megteremtsük az egyensúlyt, emlékezzünk meg arról is: a magyar fölény öt percig tartott.

Ennyi időbe tellett, míg élet költözött az északiakba, akik amolyan bemelegítésként rögtön vezettek is néhány attakot. Szerencsére sok zavart nem tudtak okozni védelmünkben, igaz, Gyepes segítségképpen majdnem meglepteWilmhelmssont egy gólpasszal. Ezt az apró kisiklást leszámítva azért látszott, Geráék fegyelmezetten tartják magukat a taktikai utasításhoz, azaz amint valaki elveszítette a labdát, már loholt is vissza védekezni. Próbálkoztak a svédek, mentek előre becsülettel, de játékukból hiányzott a finesz és a pontosság.

A félidő derekán Wilhelmsson helyzetén kívül még egyetlen komolyabb feljegyeznivaló sem akadt, mígnem a 26. percben egycsapásra sikerült lerombolnunk, amit addig felépítettünk. Hátsó alakzatunk egyik pillanatról a másikra mintha kikapcsolt volna, s angyali nyugalommal nézte, amint egy keresztbe ívelt labdát Allbäck lefejelt. Még akkor sem mozdult senki, amikor Ljungberg beindult, a középpályás gyakorlatilag azt csinált, amit akart: sajnos gólt akart rúgni.

A találat megfogta a magyarokat, akik néhány percig azt sem tudták, merre, hány méter. A rendkívül aktív Allbäck próbált ebből profitálni, távoli bombája azonban elkerülte Király kapuját. Rögtön ezután mi is mutattunk némi életjelet, Dárdai eresztett el egy kellemetlen löketet, ami ugyan megpattant Isaksson előtt, de ki nem jött róla. Tíz perccel az első játékrész vége előtt aztán első ziccerünket is feljegyezhettük, egy svéd szabadrúgás után Torghelle rázta le örzőjét, majd középre gurított. Ketten, Szabics és Molnár is érkeztek, a labdára végül a Stuttgart profija repült rá: igaz, rosszabb helyzetben volt, mint Molnár, de estében megpróbálta. Mellé ment.

Matthäus látványos dühkitöréssel nyugtázta a jelenetet, az ő ereiben is meghűlt viszont a vér, amikor a 41. percben ismét Allbäck veszélyeztetett. Az "örökmozgó" Wilmhelmsson beadására robbant be, Király valóban földöntúli reflexszel hárította a rövid felső sarok felé tartó fejesét.

A szünet után az eredményből adódóan csapatunknak kellett volna támadnia, kósza kísérletek voltak is, de aztán egy óriási hiba öt perccel az újrakezdés után tulajdonképpen eldöntötte a mérkőzést. Gyepes röviden gurított haza, és a szemfüles Larsson első próbálkozását ugyan hárította Király, a kipattanóból azonban a svédek Henkéje nem hibázott. A gól után Szabics válaszolhatott volna postafordultával, de lövése Isaksson zsákmánya lett. Matthäus cserével próbált változást hozni a játékba, a Belgiumban játszó Hajnal először tudhatta meg, milyen érzés pályára lépni a nemzeti tizenegyben.

Az északiak érthető módon nem kapkodtak, hátul kényelmesen járattak a labdát, a magyar válogatott azonban érdekes módon nem támadott le, visszahúzódva várta, hogy az ellenfél kezdeményezzen. A svédek azért meg-megindultak, a régen leginkább erőfocit játszó skandinávokon érződött, hogy szinte minden játékosuk az európai topligákban futballozik, az erőnlétük most is kifogástalan, de technikailag is tökéletesek, ha kell cseleznek, ha kell indítanak, és bizony néha csúnyán megkeverték a magyar védelmet.

A harmadik gól mégsem egy kijátszott szituáció után érkezett, Svensson átlövésgólja látványosra sikeredett, bár gyaníthatóan minden magyar drukker eltekintett volna ettől az esztétikai élménytől. Innentől kezdve még jobban leült a találkozó, a magyar csapat akart, de nem tudott támadni, az utolsó passzok általában pontatlanok voltak, sőt, sok akciót már a középpályán megszűrtek a sárga mezesek. A hazaiak pedig végleg visszakapcsoltak kímélő üzemmódba, az a magyar csapat kritikája, hogy így sem sikerült helyzetet kidolgozni.

A nyolcvankilencedik percben aztán az első magyar lehetőséget is feljegyezhettük, ahogy az első játékrészben, úgy most is Szabics került helyzetbe, de hosszan vette át a labdát, Isaksson pedig jól lépett ki a kapujából. Összességében az első huszonöt perc kivételével a svédek tudatosabb, magabiztosabb és jobb futballt produkáltak, ezzel pedig javítottak a horvátok elleni hazai bukta után, a magyar válogatott pedig második idegenbeli mérkőzését is 3-0-ra vesztette el, így az idegenbeli bravúr továbbra is várat magára.

A mérkőzés után Lothar Matthäus szövetségi kapitány az mlsz.hu-nak nyilatkozott: "Gratulálok a svéd csapatnak, megérdemelten nyertek. Az első félidőben viszonylag jól játszottunk, aztán elsősorban saját hibáink miatt maradtunk alul. Játékosaim egy része mélyen tudása alatt teljesített, velük elbeszélgetek, s levonom a konzekvenciákat."

Lars Lagerbäck érthetően boldogan értékelt: "Számunkra a győzelem volt az elsődleges, és sikeresen kiköszörültük a csorbát, ezért boldog vagyok. Akkor lesz igazán értelme a mai 3 pontnak, ha Izland ellen is nyerünk."

Szintén a 8. csoportban játszották:
Málta - Izland 0-0

Horvátország - Bulgária 2-2 (2-0)
gól:
Srna (15., 32., utóbbit 11-esből), illetve Petrov (78.), Berbatov (86.)

A csoport állása:
1. Horvátország 7 pont/3 mérkőzés
2. Svédország 6/3
3. Bulgária 4/2
4. Magyarország 3/3
5. Izland 1/3 (3-6)
6. Málta 1/2 (0-7)