Már 24 csapat kijutott a focivébére

Vágólapra másolva!
A holland labdarúgó-válogatott 2-0-ra győzött Csehországban, ezzel az első csoport élén végzett, és kvalifikálta magát a 2006-os németországi világbajnokságra. A hollandok "magukkal vitték" a vb-re Angliát és Lengyelországot is. Kijutott Horvátország, Portugália és Olaszország Európából, összességében a 32-es vb-mezőnynek a háromnegyede már kialakult.
Vágólapra másolva!

Csoportállások

A csehek veresége - akiknél Rosicky a 30. percben kihagyott egy tizenegyest - azt jelenti, hogy a hatodik csoportból kerül ki az egyik legjobb második helyezett csapat, amely pótselejtező nélkül utazhat a vb-re. Mivel az első két helyen csak a lengyelek és az angolok végezhetnek, ez a két válogatott is tagja a döntő 32-es mezőnyének.

Bosszúsan készülhetett csapata Ausztria elleni, manchesteri selejtezőjére Sven-Göran Eriksson, az angolok szövetségi kapitánya, ugyanis vandálok téglával törték be londoni házának egyik ablakát. Az eset még hétfőn történt, a svéd szakember a támadás idején nem tartózkodott a lakásban. A rendőrség nem vett őrizetbe senkit az eset kapcsán.

Nem volt szerencséje a angolok szombati vb-ellenfelének sem, tűzriadó miatt ugyanis dél körül kiürítették azt a manchesteri szállodát, amelyben az osztrák válogatott is lakott. A hírek szerint a Hotel Marriott Worsley Park konyhájában csaptak fel a lángok. A futballisták és a csapat vezetői - akik éppen a meccs előtti utolsó taktikai értekezletre készülődtek - az együttes buszában várták meg a tűzoltók kiérkezését.

Eriksson munkáját folyamatosan kritika kíséri a szigetországban, noha a angol válogatott akár még az első helyet is megszerezheti a hatodik csoportban, Manchesterben ugyanis egy góllal legyőzte az osztrák együttest. A házigazdák David Beckham kiállítása miatt az 59. perctől tíz emberrel játszottak. Az utolsó fordulóban Anglia a jelenleg még csoportelső Lengyelországgal mérkőzik, s mint a holland meccs után kiderült, a rangadónak már nincs tétje, hiszen mindkét együttes kijutott a focivébére.

A hetedik csoportban Szerbia és Montenegró válogatottja Litvániában nyert 2-0-ra, a spanyolok pedig Fernando Torres duplájával ugyanennyire győztek Belgiumban - ezzel az utolsó forduló előtt semmi sem dőlt még el. A negyedik csoportban továbbra is nyílt a verseny, miután Svájc döntetlent játszott Franciaországgal.

A dán válogatott legyőzte Görögországot a második csoportban, így a világbajnoki résztvevő Ukrajna mögött nagy harc folyik a a második helyért. Az ukrán válogatott nem bírt a vendég Albániával, míg Grúzia hazai pályán gól nélküli döntetlent ért el Kazahsztán ellen.

Az olasz együttes Szlovénia felett aratott győzelmének köszönhetően bejutott a világbajnokság 32-es döntőjébe. Olaszország megszakítás nélkül 12. alkalommal biztosította helyét a vb-döntő mezőnyében. A portugál nemzeti csapat hazai pályán 0-1-ről fordítva szerezte meg a világbajnoki részvételhez szükséges három pontot Liechtenstein ellen. A házigazdáknál Luis Figo tizenegyest is hibázott.

A szombati európai labdarúgó-világbajnoki selejtezők után az is eldőlt, hogy a 8. csoportból Horvátország is világbajnoki résztvevő. A magyar válogatott szerdai ellenfele az eddig szerzett pontjai alapján, ha a második helyen végez, akkor Lengyelország mellett a legjobb másodikként jut tovább, ha pedig a csoport élén zár, akkor a kvalifikációs sorozat győzteseként szerez jogot a részvételre.

1. csoport:
Finnország - Románia 0-1 (0-1)
gól:
Mutu (42., büntetőből)

Csehország - Hollandia 0-2 (0-2)
gól: Van der Vaart (32.), Opdam (38.)

2. csoport:
Grúzia - Kazahsztán 0-0

Ukrajna - Albánia 2-2 (1-0)
gól:
Sevcsenko (45.), Rotan (86.), illetve Bogdani (75., 82.)

Dánia - Görögország 1-0 (1-0)
gól: Gravgaard (40.)

3. csoport:
Szlovákia - Észtország 1-0 (0-0)
gól:
Hlinka (76.)

Oroszország - Luxemburg 5-1 (2-0)
gól:
Iszmajlov (7.), Kerzsakov (18.), Pavlucsenko (65.), Kiricsenko (74. 90.), illetve Reiter (51., büntetőből)

Portugália - Liechtenstein 2-1 (0-1)
gól:
Pauleta (49.), Nuno Gomes (86.), illetve Fisher (33.)

4. csoport:
Ciprus - Írország 0-1 (0-1)
gól: (Elliott, 6.)

Izrael - Ferörer-szigetek 2-1 (1-0)
gól:
Benajun (1.), Zandberg (90.), illetve Samuelsen (91.)

Svájc - Franciaország 1-1 (0-0)
gól:
Magnin (79.), illetve Cissé (51.)

5. csoport:
Skócia - Fehéroroszország 0-1 (0-1)
gól:
Kutuzov (6.)

Norvégia - Moldova 1-0 (0-0)
gól: Rushfeldt (50.)

Olaszország - Szlovénia 1-0 (0-0)
gól:
Zaccardo (78.)

6. csoport:
Észak-Írország - Wales 2-3 (0-2)
gól:
Gillespie (46.), Davis (50.), illetve Davies (27.), Robinson (38.), Giggs (61.)

Anglia - Ausztria 1-0 (1-0)
gól:
Lampard (25., büntetőből)
piros lap: Beckham (59., Anglia)

7. csoport:
Litvánia - Szerbia és Montenegró 0-2 (0-1)
gól: Kezman (43.), Vukic (88.)

Bosznia-Hercegovina - San Marino 3-0 (0-0)
gól: Bolic (47., 75., 83.)

Belgium - Spanyolország 0-2 (0-0)
gól:
Torres (55., 58.)

8. csoport:
Bulgária - Magyarország 2-0 (1-0)
gól: Berbatov (30.), Lazarov (55.)

Horvátország - Svédország 1-0 (0-0)
gól: Srna (56., 11-esből)