Banki számítás szerint Brazília nyeri a focivébét

Vágólapra másolva!
Rendhagyó kutatást és számítást végzett a német Commerzbank a labdarúgó-vb közeledtével. Osztottak, szoroztak, függvényben ábrázoltak, majd megkapták az eredményt, mely szerint az eddigi legtöbbször, szám szerint ötször győztes Brazília fogja nyerni a dél-afrikai tornát.
Vágólapra másolva!

A világbajnokságok előtt mindenki találgat, de van, aki a matematikát hívja segítségül, hogy megtudja, melyik csapat emelheti fel a győztesnek járó trófeát. A német Commerzbank egy alapos tanulmányt szentelt a kérdésnek, amiben több faktor bevonásával, azokat függvényben elhelyezve állapította meg, hogy ki nyerheti meg a nyári vb-t.

A mérkőzések tétje szerinti súlyozással számolt Élő-pontoszámokból összeállított világranglista, az elmúlt öt világbajnokságon mutatott teljesítmény, a hazai pálya előnye és a tornának otthont adó kontinens előnye került bele változóként egy függvény képletébe.

A végeredmény a legkevésbé meglepő: 2010-ben Brazília lesz a világbajnok, a döntőben legyőzve Spanyolországot. A harmadik helyért Németország és Anglia játszhat. A címvédő Olaszországot a nyolcaddöntőben, a titkos favorit Hollandiát pedig a negyeddöntőben búcsúztatták a matematikusok. Az afrikai csapatok közül a legkevesebbre taksált házigazda szerepelhet a legjobban a fenti képlet szerint, és előfordulhat, hogy két afrikai csapat is eljut a legjobb nyolcig.

Az állandóan felbukkanó alkalmi sztárcsapatokkal azonban nem tud kalkulálni a statisztikus osztag, így egy alábecsült kiscsapat nagy sikere alaposan felforgathatja a gondos számításokat.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Egy éve már összejött a siker Brazíliának a dél-afrikai Konföderációs-kupán

A modellt a Commerzbank munkatársai már tesztelték is. Az 1990-2006 közötti világbajnokságok meccseinek győzteseit 55 százalékos pontossággal tippelték meg, a németországi tornára vetítve viszont 63 százalékos volt az eredmény. Viszont ha az egyenes kiesés szakaszból kivesszük a megjósolhatatlan kimenetelű tizenegyespárbajokat, a két érték 75, illetve 87 százalékra emelkedik.