"Utálom a hideget, de a hóra nagyon kíváncsi vagyok" - mindenki fázik a vébén

Vágólapra másolva!
A mérkőzések gyenge színvonala és a kevés gól, valamint a hazai válogatott halványuló vb-álmai mellett a szélsőséges időjárás jelenti a legfőbb témát Dél-Afrikában.
Vágólapra másolva!

Dajka Balázs helyszíni jelentése Johannesburgból

Tekintve, hogy az országban ilyenkor tél van, nem az keltett feltűnést, hogy az ember nem izzadja le magáról a gatyát, de azért az itt is szokatlan, hogy napközben is meglehetősen csípős legyen az idő.

Fokvárosban ebben az évszakban esik a legtöbb eső, amit az olasz és a paraguayi válogatott tagjai is megtapasztaltak, az ország délnyugati felében lévő Western Cape tartományban pedig az idei első hó is leesett. Az 1700 méter magasan fekvő Johannesburgban kedd délelőtt a nagykabát sem volt elég, a jeges szél csontig hatolva támadott, szerdán viszont egy szál pulóverben lehetett mászkálni napközben szikrázó napsütésben.

Az esti Dél-Afrika-Uruguay meccsen a szurkolónál és az újságírónál is kötelező kellék volt a sapka és a sál, bár a FIFA honlapja 10 fokot írt hőmérsékletnek, de szinte biztos, hogy ennél hidegebb volt. Ez nem csak a napokban érkezett hidegfront hatása, Johannesburgban ebben az évszakban tanácsos melegen öltözni az esti órákban, mivel fagypont körüli hőmérséklet is előfordulhat.

Megjelentek a téli holmikat árulók

A hideg hatására a vuvuzela- és a füldugóárusok mellett a különféle téli holmikat megvételre kínáló emberek is feltűntek, de ők sem készültek fel mindenre, legnagyobb sajnálatunkra az észak-koreai válogatott színeiben pompázó nyakbavalót például nem találtunk a készletben.

A külföldről érkezők mellett a helyieket is váratlanul érte a szokatlan hideg, ha az időről kérdezzük őket, vacogva magyarázzák, hogy még ők sem találkoztak ilyennel, és védekezés gyanánt több réteg meleg cuccba bugyolálják magukat. "Utálom a hideget, de a hóra nagyon kíváncsi vagyok" - mondta az Ellis Parkban lévő sajtóközpontnál dolgozó biztonsági őr, aki még egyszer sem találkozott a csapadék eme változatával.

Az előrejelzések szerint valamivel enyhébb idő jön, Johannesburgan az elkövetkező napokra rendre 15 fok körüli hőmérsékletet jósol a meteorológiai szolgálat, de az esti órákban jönnek majd a mínuszok. Nem irigyeljük a brazil csapatot, amely szombat este ilyen körülmények között mérkőzik meg Elefántcsontparttal, az Algériával az esős Fokvárosban találkozó angoloknak viszont nem lesz újdonság a csapadékos időjárás. Joe Cole, az angolok szélsője éppen az időjárást nevezte meg egyik indokként, ami mellettük szólhat, az afrikai csapatok többsége viszont azt nehezményezte, hogy a FIFA a vébé időpontjának kijelölésével az európai csapatokat támogatta, amelyeknek így nem kell megbirkózni a hőséggel .