"Három magyar is beférne a szlovák válogatottba" - interjú a vb-résztvevő Saláta Kornéllal

Vágólapra másolva!
Igent mondott volna a magyar válogatottnak, ha korábban keresik, és szívesen jött volna Győrbe vagy a Fradiba a labdarúgó-világbajnokság egyetlen, magyarul folyékonyan beszélő labdarúgója, a szlovák csapat utazó keretébe kedden bekerült Saláta Kornél. A Slovan Bratislava huszonöt éves védője szerint Gera, Huszti és Dzsudzsák is beférne a szlovák csapatba, amely legalább egy meccset meg szeretne nyerni Dél-Afrikában. Úgy érzi, a szlovákok és a magyarok nagyon jól megvannak egymással, az ellentétet csak a politikusok gerjesztik.
Vágólapra másolva!

- Meglepte, hogy mindössze három válogatottsággal bekerült a szlovákok végleges vb-keretébe?
- Bevallom, hogy nem számítottam rá, így nagyon kellemes meglepetésként ért, amikor kedd délelőtt megtudtam, hogy én is ott leszek Dél-Afrikában.

- Mennyiben kötődik Magyarországhoz?
- Az országhatár mellett, Garamkövesden lakunk, és otthon csak magyarul beszélünk. Csak a Duna választ el Magyarországtól, anyukám Esztergomban dolgozik, így én is sűrűn átmegyek, de Budapesten is gyakran megfordulok.

- Magyarországról milyen visszajelzéseket kapott?
- Amikor bekerültem a bő keretbe, sokan gratuláltak azon ismerőseim közül, akik Magyarországon dolgoznak, vagy oda járnak iskolába. Mindenki kérdezgette a szüleimet, az egész falu szurkolt, hogy kijussak.

- A családjában ki magyar?
- A szüleim szlovák állampolgárok, ám hogy ki a magyar a felmenőim közül, azt tőlük kellene megkérdezni.

- Szlováknak vagy magyarnak tartja magát?
- Ugyanúgy magyarnak, mint szlováknak, már csak azért is, mert a születésem óta magyarul beszélek. Van úgy, hogy magyarul álmodom, máskor szlovákul.

- Érte valaha hátrányos megkülönböztetés a válogatottban?
- Nem, semmi baj nincsen ezzel, tudják, hogy innen, lentről vagyok, és úgy beszélnek rólam, mint a csapat magyar tagjáról.

- A magyar válogatottba nem hívták?
- Nem kerestek, s nem tudom, mit szóltam volna, ha megkeresnek. Szerintem elfogadtam volna a meghívást, hiszen minden focistának az az álma, hogy válogatott legyen.


- Korábban a Győr és a Ferencváros is hívta. Mennyire volt kecsegtető, hogy Magyarországon focizzon?
- Vonzó volt számomra az NB I, csak hát amikor a Győr keresett, a két klub nem tudott megegyezni a vételáramról, akkori együttesem, az Artmedia túl sokat kért értem.

- Egy Fradi-drukker ismerősöm a lelkemre kötötte, hogy adjam át az üzenetét: szeretettel várják önt az Üllői úton!
- Ennek örülök. A magyar liga nagyon jó, a Fradi pedig kiemelkedő klub, olyan, mint Szlovákiában a Slovan, régóta nagycsapat mind a kettő. Nem tudom megmondani, hogy biztosan elmennék-e, mert nem azt nézem, hogy melyik klub keres fel, én egyszerűen mindenhol nagyon szeretek focizni.

- Más országból nem keresték még?
- Dehogynem, hívtak Skóciába, Romániába, Németországba, Ausztriába és Angliába is, a menedzserem szerint legalábbis. Még két és fél évig szerződés köt a Slovanhoz, meglátjuk, mit hoz a jövő.

- A szlovák foci nemrég - nagyjából - még egy szinten volt a magyarral, mára megelőzte. Hogyan jött össze a nagy áttörés?
- Nincs semmi ördöngösség ebben, a szlovák foci felívelése a jó csapatot összeállító kapitánynak és persze a játékosoknak köszönhető, akik mindent megtettek a sikerért. A szlovák bajnokság színvonala is nőtt egy picit, de remélem, hogy ez még csak a kezdet, és még erősebb lesz.

- Kívülről szemlélve miben látja a magyar foci legnagyobb problémáját?
- Nézem a válogatott meccseit, a magyar csapatok eredményeit is figyelem, a Slovanban is van egy játékos, aki az NB I-ből érkezett, s vele gyakran beszélünk a magyar bajnokságról. Jó játékosok vannak a ligában, Szlovákia előnye, hogy a tudatosságon és az utánpótlás-nevelésen kívül a szerencse is mellénk állt, utóbbira most a magyaroknak is nagy szükségük lenne. A válogatott szerintem tele van jó képességű játékosokkal.

- Ki az, aki beférne a szlovák vb-csapatba?
- A zenites Huszti, az Eindhovenben remeklő Dzsudzsák és az Angliában magának jó nevet szerző Gera mindenképpen, csodálkozom is azon, hogy ő nem tagja most a válogatottnak. Eddig jó volt, el sem tudom képzelni, hogy most miért nem csapattag.

Forrás: AFP

- Tizennyolc éve kinek drukkolt a Slovan-Fradi BEK-selejtezőn?
- Hú, akkor én még nagyon fiatal voltam, nem úgy gondoltam a focira, mint most. Hétévesen szerintem nem szurkoltam egyik csapatnak sem.

- Most melyik klubcsapatnak drukkol?
- Gyerekkorom óta a Manchester Unitednek.

- Hogyan nevelt ki olyan sztárokat a szlovák foci, mint Hamsík, Skrtel, Pekarik vagy a kapitány fia, ifjabb Vladimir Weiss?
- Az döntött, hogy mindannyian már fiatal korukban külföldre igazoltak, ahol jobb körülmények között futballozhattak.

- Előnyére válik a csapatnak, hogy a kapitány fia is a keret tagja?
- Szerintem semmit nem befolyásol, hiszen Weiss csak a teljesítményét nézte a fiának, aki ennek alapján megérdemelte, hogy bekerüljön a csapatba. A kapitány soha nem kivételezett a Vladimírral, aki előtt még ott az egész élet, nagyon fiatal és jó játékos.

- Szlovákiát elérte már a vb-láz?
- Nagyon várják már az itteniek a június 11-ei rajtot, mindenki csak ezzel van elfoglalva, egyre többen szlovák mezben tűnnek fel az utcákon.

- Látott már Saláta-mezes szurkolókat is?
- Én még nem, de páran már mondták, hogy vannak, akik az én nevemet hordják a felsőjükön.

- Mire mehetnek a szlovákok a vb-n, a csoportból - amelynek tagja még Új-Zéland, Paraguay és Olaszország - való továbbjutás már siker lenne?
- Egy meccset mindenképp nyerni szeretnénk, de ha már kinn vagyunk, szeretnénk a lehetőséget megragadni, és minél tovább eljutni. A sorsolásnak örültem, mert egyrészt jó csapatok ellen játszhatunk, másrészt meg lehet verni őket. Védőként mindenesetre az a célom, hogy egyszer se kapjunk ki.

- Mit gondol a kettős állampolgárságról, s az emiatt kirobbant szlovák-magyar vitáról?
- Ezzel nem foglalkozom. Ezt az egészet a politikusok gerjesztik.

- Nem is érezhető ellentét Szlovákiában az emberek között?
- Az itteniek szeretik egymást, nem mondják, hogy ő szlovák, ő meg magyar, eddig nem voltak viták, és remélem, hogy ez így is marad.

- Magyar rendszámú autóval nyugodtan elmehetek egy Slovan-meccsre?
- Én senkinek nem mondanám, hogy ne menjen.