Csank János: A vb-labda kiborító, a holland kapitány nagyképű

Vágólapra másolva!
Csank János volt szövetségi kapitány szerint nagyon idegesítő a dél-afrikai világbajnokság labdája, amely a színes mintázataival összezavarja a játékosokat, ráadásul tovább tekeredik, mint kellene. A ZTE vezetőedzője azért nem szimpatizál a döntőbe jutott holland csapattal, mert az edzőjük, Bert van Marwijk korábban azt mondta, nem ismer egyetlen magyar játékost sem. Úgy látja, Kassai Viktor játékvezető az NB I-ben nem olyan engedékeny, mint a vb-n.
Vágólapra másolva!

A dél-afrikai vb-n először alig estek gólok, majd jó sok potyát láthattak a nézők, később pedig egyre több volt a távoli bombagól - vetettük fel Csank Jánosnak: "Csodálkoztam, amikor negatívan beszéltek a színvonalról a torna elején, szerintem semmi meglepő nem volt abban, amit láttuk, hiszen az első csoportmeccseket mindig szét kell választani a többitől. Mivel mindenki a továbbjutásra hajt, a taktikát is ennek rendelik alá, ekkor még túlbiztosítottak a védelmek" - kezdte nyilatkozatát az [origo]-nak.

A ZTE edzője - másokhoz hasonlóan - nagyon rossz véleménnyel van a vb-labdáról: "Persze, hogy sok volt a potyagól, ami egyértelműen labdahiba. Aki kitalálta, az vagy nem ért hozzá, vagy korrupt. Amikor először a kezembe került, azt mondtam, ez olyan, mint egy strandlabda, az anyaga és a mintázata sem tetszett. Nem értem, amikor azzal érvelnek: azért kell új labda, hogy sok gól legyen. Így is alig volt távoli gól, a játékos hiába találja el jól, kijön belőle egy kóbor fars. A minap például Xabi Alonso járt így, lehet, ha egy jobb labdát küld meg így, akkor a lövései kapura mennek."

Csank szerint a labda rossz minősége már-már az egész focivébét tönkretette: "Egyszerűen megtéveszti a játékosok szemét, én nem is engedném, csak azt, hogy fehér labdával játsszanak. A belőtt, éles labdáknál tovább tekeredik, mint kellene, a színes mintázatok pedig még inkább összezavarják a játékosokat."

A távolról lőtt gólok az egykori szövetségi kapitány szerint nem voltak látványosak, sokkal inkább a kapushibák miatt lett belőlük gól: "Elsült a lába néhány játékosnak, de ezekben a gólokban benne voltak a kapusok szépen. A hollandok 36 méteres lövésébe egy ekkora hosszú palinak, mint az uruguayi kapus, bele kell érnie, és Forlán lövése sem volt nálam akkor bombagól, hiszen eleve bal lábbal, belső csüddel tekerte el a labdát, a holland kapus picit kinn állt, és mellényúlt. A labdát, ahogy telik az idő, egyre jobban eltalálják, de számomra ez a része a vb nagy csalódása, nem segítette a torna sikerét szakmai szempontból. A Tirana elleni Európa Liga-meccsünkön meg is jegyeztem, ezt teljesen másképp kell rúgni" - folytatta Csank, akinek a csapata az albánok ellen hazai pályán, a hosszabbításban kapott góllal esett ki.

A 64 éves tréner a labdán kívül a játékvezetéssel sem volt maradéktalanul elégedett: "Bár nagy volt a nyomás a bírókon, olyan szituációkban hibáztak, amikor nem lenne szabad. Az Európa Ligában kipróbálták az ötbírós rendszert, nyugodtan be lehetett volna ezt vezetni a vb-n is, olyan sok bíró van, biztosan ráértek volna. Meg kell reformálni a játékvezetést is, elég, ha annyit mondok, a kézilabdában két bíró van a pályán, míg a sokkal nagyobb focipályán csak egy, amit nehezen értek."

Forrás: AFP

Csank János szerint a négy vb-meccset dirigáló Kassai Viktornak voltak hibái, de összességében jól vezetett: "Nagyon örülök annak, hogy a mi gyenge iramú, alulértékelt NB I-ünkből van olyan, aki helyt tudott állni Dél-Afrikában, nyilvánvaló, hogy a mi sikerünk is egyben az ő sikere. Örülök neki, hogy nagyobb balhé nélkül levezette a meccseit, bár az elődöntőben Ramos 11-esét be kellett volna fújnia, ha nem nyernek a spanyolok, nyilván ebből nagyobb galiba kerekedik, illetve négy les ítéletéből háromszor rosszul döntött. Ezt leszámítva, tulajdonképpen jól vezette az elődöntőt. Engedte a játékot, amit nálunk nem enged. Ez amúgy alapszabály, hogy egy bíró nem mindig ugyanúgy vezeti a meccseket. Örüljünk, még akkor is, ha a futballcsapat az elsődleges, és nem a játékvezető. Nem azért van ugyanis a foci, hogy a játékvezető meccset dirigálhasson, hanem fordítva."

A szakember a döntőről elmondta: megérdemeltnek tartja, hogy Spanyolország és Hollandia jutott be, és kíváncsi rá, hogy az Eb-győztes mire megy majd a hollandok racionális, fegyelmezett, egyszerű futballja ellen. Csank mindenesetre nem a hollandoknak szurkol, mégpedig Bert van Marwijk szövetségi kapitány korábbi nyilatkozata miatt, aki, miután kiderült, hogy egy Eb-selejtezős csoportba került a magyar és a holland válogatott, azt mondta, nem ismer egy magyar játékost sem. "Dzsudzsák Balázs a PSV egyik legjobbja, Hollandiában focizik régóta Babos Gábor, Fehér Csaba és egy rakás magyar futballista. Elég nagyképűnek kell lenni ahhoz, hogy ilyet mondjon, a csapat a szimpátiáját ezzel elveszítette nálam, pedig a futballjuk nem rossz. Szóval spanyolos vagyok, s bízom benne, hogy Hollandia az Uruguay elleni elődöntőben ellőtte az összes puskaporát."