Tabárez: Gratulálok a Bolondnak

Vágólapra másolva!
Uruguay hihetetlen elődöntőbe jutását örömmámorban éli meg a 3,4 milliós parányi dél-amerikai ország. "Valami repít minket" - mondta Óscar Washington Tabárez szövetségi kapitány a sajtóértekezleten.
Vágólapra másolva!

"Égszínkék csoda" - ez az El País uruguayi napilap szombati főcíme. Tabárez szövetségi kapitány kritikusan értékelte a Ghána elleni negyeddöntőn bemutatott játékot. "Nem játszottunk jól, de valami előrevisz minket. Nem valami természetfelettire gondolok, hanem a játékosaim hihetetlen győzni akarására" - mondta.

"Nem halott az uruguayi futball, még ha sokan temették is. Bent vagyunk a legjobb négy között, negyven év után! Most mindenki ünnepeljen, otthon és itt, Dél-Afrikában! Mi is ünnepelünk, persze a magunk módján, mert július hatodikán jön Hollandia, és bármennyire hihetetlen is, de le akarjuk győzni" - folytatta Tabárez.

"El Loco" Abreu mindent eldöntő tizenegyeséről Tabárez azt mondta, hogy nem zavarja a flegma kivitelezés. "Nem véletlenül El Loco, vagyis a Bolond a beceneve. Ettől függetlenül ez nem egy őrültség volt, hanem gól. Ezt már megcsinálta Brazília ellen is, a Copa Américán. Ő ilyen. Miért is ne rúghatná valaki így a tizenegyest, amíg berúgja. Gratulálok a Bolondnak!" - mondta Tabárez.

A sajtóértekezleten egy angol újságíró tolvajnak nevezte Luis Suárezt, amiért kézzel hárította az utolsó percben a ghánaiak gólba tartó labdáját. "Miért lenne tolvaj? Ez benne van a játékban, ösztönösen cselekedett, meg akarta menteni a kapunkat a góltól. Megkapta érte a büntetését, a tizenegyest, sőt, a piros lapot is. Ezen felül mit érdemelne még? Négyeljék fel? Így sem játszhat az elődöntőn! Talán arról is ő tehet, hogy Asamoah Gyan a keresztlécet találta el?" - kelt játékosa védelmére a kapitány.

Suárez szerint persze megérte a kezezés. "Cseppet sem bánom, hogy nem lehetek ott az elődöntőn a pályán. Ha nem ütöm ki a labdát, kiesünk, így maradt egy százaléknyi esélyünk, hogy Gyan kihagyja a büntetőt. És kihagyta. Felülről segítettek bennünket. 1986-ban Maradona mondta, hogy Isten keze segített, most én mondom. Amikor kiállítottak, és ballagtam le a pályáról, a kivetítőt néztem, és közben imádkoztam, hogy segítsen isten, és Gyan ne rúgja be. És meghallgatták az imámat" - mondta Suárez.

Abreu döntő tizenegyesénél hárommillió uruguayi ereiben fagyott meg a vér, hogy aztán a panenkás tizenegyes után mindenki diadalüvöltésben törjön ki. "Ez is egy módja a tizenegyes elvégzésének. Óriási önbizalmat ad nekem, hogy a társaim bíznak bennem" - mondta a Abreu, a Botafogo 33 éves, 58-szoros válogatott csatára, aki már 30 gólt szerzett a Celestében.

Diego Forlán, aki már harmadik gólját lőtte a világbajnokságon, bulizásra szólította fel honfitársait. "Bevallom, ahogy a Bolond az utolsó tizenegyest rúgta, majdnem megállt a szívem. De hála Istennek, berúgta! Valaki azt mondta közöttünk, miközben néztük, hogy figyeljük meg, alányúl a labdának. Én meg azt ordítottam, hogy lője meg erőből, ne szórakozzon. De ő szórakozott - és jól tette! Most bulizzon az egész ország, mi is bulizunk egy kicsit, aztán kedden legyőzzük a hollandokat" - mondta az Atlético Madrid szőke centere a Canal 4 televíziónak.