Vágólapra másolva!

Az NBA a folyamatosabb játékra törekszik<br/>

Ebben az évben az NBA elszenvedte a "nagy csapást" - állapította meg David Stern, az NBA főkomisszárja a hétfői, a liga helyzetét értékelő konferencián, ahol elhatározták a játék megreformálását a jobb "nézhetőség" érdekében.

"Michael Jordan visszavonult, dollármilliók százaitól estünk el, a játék pedig megrekedt az alacsony pontszámú, gyenge dobószázalékú, védekező küzdelemnél" - mondta Stern. A főkomisszár kihirdette, hogy egy különleges bizottságot szeretne csütörtökre összehívni, amely javaslatokat tesz arról, hogy miképp tegyék az átlagszurkolók számára vonzóbbá a játékot.

"Jó volt itt lenni, jó szezon volt az idei" - összegzett a főbiztos, felidézve a játékos-szakszervezettel való tárgyalások rossz napjait, mikor úgy tűnt, a teljes szezon meghiúsul. - "Ehelyett egy rövidebb szezon következett, ami egyenetlen színvonalú játékot hozott. Mindent figyelembe véve úgy gondoljuk, ez egy rendkívüli NBA-évad volt" - mondta Stern tíz órával a New York Knicks és San Antonio Spurs közti NBA-döntő harmadik mérkőzése előtt.

"Úgy hisszük, a rajongók méltányolták mind a kollektív szerződés megkötésére irányuló tárgyalások sikerét, mind a tényt, hogy az olyan kiscsapatoknak, mint a San Antonio, kedvező alkalma nyílt folytatni a ligát, és nem utolsósorban a hét évre szóló kollektív üzleti megállapodásunkat."

Stern azt állítja, nem tudja, pontosan mennyi bevételtől esett el a liga. - "Ez nagy csapás volt, nem tudok pontos adatot, de szeretnék tudni" - modta, majd hozzátette: - "Ezentúl nyitva tartjuk a szemünket."

A teljes bevételkiesést a legutóbb kétmilliárd dollár körülire becsülték.

"Nyilvánvalóan hiányzik Michael Jordan, a világ legismertebb személye, legismertebb sportolója" - folytatta Stern.

"A liga aggódik az alacsonyabb pontszámok és dobószázalékok miatt, ezért összehívott egy speciális bizottságot, amely szigorú javaslatokat tesz majd a szabályok megváltoztatására és a játék támadóbbá tételére" - fejtegette Russ Granik, Stern helyettese.

A bizottságban részt vesznek tulajdonosok, menedzserek, NBA edzők (Pat Riley, Rudy Tomjanovich, Rick Pitino és Lenny Wilkens), egyetemi edzők, korábbi játékosok és edzők (Doug Collins, Isiah Thomas, Hubie Brown), jelenlegi játékosok (Steve Smith, Antonio Davis), játékvezetők, és természeresen a liga hivatalnokai.

A javaslatokat várhatóan augusztusban készíti el a bizottság, azzal a reménnyel, hogy a változásokat már a következő szezonban bevezethetik. Stern a riportereknek elmondta, a cél nem mindenáron a pontszámok növelése - hiszen, ahogy mondta: "láttam már néhány kiváló 81-79-es mérkőzést" -, hanem a folyamatosabb játék megteremtése.

A megbeszélés lehetséges területei a támadások elősegítése, a játékosok közötti "fizikai" érintkezés szabályozása, az idővel kapcsolatos szabályok (mint a 24 másodperces óra és az időn túli játék) megvitatása és a védekezés mostani szabályainak áttekintése.

A televíziós közvetítésekkel kapcsolatban Stern elmondta: "Az országos televíziókban az NBA nézettsége enyhén csökkent, míg a kábel tv-ken valamelyest emelkedett. Összességében néhány százalékkal esett a sorozat iránti érdeklődés, ami figyelmeztető jel az NBA számára."

Stern a találkozó előtt az "NBA legsportszerűbb játékosa" díjjal jutalmazta Hersey Hawkinst, a Seattle SuperSonics veterán védőjét.

Š Copyright Reuters Limited. Š Hungarian translation Origo. Minden jog fenntartva.
A jelen képernyő Reuters-tartalmának a Reuters írásbeli engedélye nélkül történő közzététele vagy terjesztése kifejezetten tilos.



Ajánló:

[NBA.com]