Vágólapra másolva!

Tovább tart a sydneyi olimpia jegyelosztása körüli botrány <br/>

Sandy Hollway, a sydneyi olimpia szervezőbizottságának (SOCOG) ügyvezető igazgatója a héten felajánlotta lemondását - a belépőjegyek tervezett elosztásából keletkezett botrány miatt - Michael Knight SOCOG-elnök azonban nem fogadta azt el.

A vasárnapi ausztrál újságok vezető oldalaikon számoltak be Hollway bejelentéséről, amit a SOCOG szóvivője megerősített. Kiderült továbbá, hogy az olimpiai miniszteri tisztet is betöltő Knight kiállt az ügyvezető mellett, akit hosszas tárgyalás után rábeszélt a folytatásra.

Ausztráliában hatalmas közfelháborodást váltott ki a SOCOG jegyelosztási terve, amely szerint a nagyobb érdeklődést kiváltó sportágak eseményeire úgynevezett prémium kategóriába sorolt jegyeket bocsátanak ki az erre kiválasztottak részére. A férfikosárlabda-mérkőzésekre szóló 200 ezer jegyből például csupán 470-et vásárolhatna meg a széles közönség. A többit - természetesen borsos árért - többek között a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak, az egyes sportszövetségeknek, valamint szponzoroknak, illetve televíziós és médiatársaságoknak juttatnák a szervezők.

A SOCOG előzetes tervei szerint a 9.6 millió belépőből 325 ezer "legmagasabb kategóriába sorolt jegyet" terveznek megkülönböztetett módon értékesíteni, és ebből összesen 67.6 millió amerikai dollár bevételre számítanak.

(MTI)