Vágólapra másolva!

Megalakult a doppingellenes ügynökség<br/>

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság szerdán hivatalosan is megalapította a doppingellenes ügynökséget (WADA), amelynek fő feladata, hogy az eddiginél hatékonyabb fellépést tegyen lehetővé a teljesítményfokozó szerek visszaszorításában.

A kanadai NOB-alelnök, Dick Pound vezetésével létrejött, lausanne-i központú ügynökség programja szerint összeállítja a tiltott szerek listáját, koordinálja a véletlenszerű ellenőrzéseket, segít az orvosi vizsgálatok fejlesztésében, valamint megpróbálja harmonizálni a sportáganként eltérő szabályokat és a kiszabható büntetések mértékét.

A WADA-t egy olyan - legalább 10, legfeljebb 35 főből álló - testület irányítja majd, amelybe az olimpiai mozgalom, valamint a társadalmi szervezetek azonos létszámban delegálnak tagokat (maximum 16-16-ot). A személyek elfogadásához teljes konszenzus szükséges.

Az ügynökség vezető testületébe eddig 12 tagot neveztek ki. Pound elnök mellett eddig a svéd Arne Ljungqvist, a Nemzetközi Amatőr Atlétikai Szövetség (IAAF) orvosi bizottságának elnöke, Alexandre de Merode herceg, a NOB orvosi bizottságának elnöke, valamint Jacques Rogge, a NOB végrehajtó bizottságának tagja (egyben a NOB orvosi bizottságának alelnöke) képviseli az olimpiai mozgalmat.

A sportági szövetségek részéről Hein Verbrüggen, a Nemzetközi Kerékpáros Unió (UCI) elnöke és Anders Besseberg, a Nemzetközi Biatlon Szövetség elnöke van jelen az ügynökségben.

A NOB sportolói bizottságából a finn elnök Peter Tallberg, Robert Ctvrtlik egykori amerikai röplabdázó, Manuela Di Centa, az olaszok korábbi sífutó csillaga, továbbá Johann Olav Koss norvég gyorskorcsolyázó kapott kinevezést.

A társadalmi szervezeteket Suvi Linden, Finnország kulturális minisztere, valamint Awoture Eleyae, az Afrikai Sport Legfelsőbb Tanácsának főtitkára képviseli.

A NOB bejelentette még, hogy a doppingellenes ügynökség hamarosan meghívja Ausztrália és az Egyesült Államok kormányzati képviselőit is, hogy járuljanak hozzá a WADA minél sikeresebb működéséhez.

(MTI)

Ajánló:

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság honlapja