Vágólapra másolva!

Ausztrália a dopping ellen<br/>

Jackie Kelly sportminiszter az ausztrál kormány nevében 960 ezer dollárt ajánlott fel a hagyományos módszerekkel ki nem mutatható doppingszerek (például az EPO) használatának leleplezését segítő nemzetközi kutatási program számára, és a NOB-ot is hasonló hozzájárulásra szólította fel, hogy a kezdeményezés még a jövő évi ötkarikás játékok előtt realizálódjon.

A hagyományos vizeletvizsgálat útján fel nem fedhető erythropoietin (EPO) a vörösvértestek számát szaporítja, és az utóbbi időben az egyik legelterjedtebb doppingszer lett. Ausztrália nyomást próbál gyakorolni a NOB-ra annak érdekében, hogy már a 2000-es olimpia előtt bevezessék a vérteszteket is. Kelly szerint 6-9 hónap szükséges a kutatáshoz, amelyben ausztrál, amerikai, kanadai, francia, norvég, olasz és kínai tudósok vennének részt. Az elképzeléseket a sportminiszter azon a doppingkonferencián terjesztette elő, amelyre 26 ország kormánya küldte el képviselőit Sydneybe.

A tanácskozás hivatalos nyitónapján felszólalt Barry McCaffrey, a Fehér Ház mellett működő kábító- és doppingszerellenes hivatal vezetője. Újra kifogásolta, hogy a néhány napja megalakult nemzetközi doppingellenes ügynökség (WADA) a NOB felügyeletével jött létre. Továbbra is fenntartja, hogy egy független testületre lenne szükség.

Kevan Gosper, a NOB ausztrál alelnöke ugyanakkor a konferencia résztvevői előtt határozottan védelmébe vette az új szervezetet:

- Az Egyesült Államokban valószínűleg amiatt aggódnak, hogy a munka lényegi része Európának jutott, és a WADA kiépítése sem olyan iramban történik, ahogy ott szeretnék. Az amerikaiak talán úgy érzik, hogy kimaradtak az egész folyamatból - mondta Gosper, aki szerint az is megalapozatlan gyanú, hogy a NOB nem ért egyet a kormányzati részvétellel a doppingellenes küzdelemben.

***

Az augusztusi, világcsúcsesőt hozó csendes-óceáni úszóbajnokságon részt vevő 87 tagú ausztrál csapatban csak 50 úszó szerepelt, a többiek orvosok, kutatók, laboránsok, étkezési szakértők, biomechanikusok, pszichológusok, fiziológusok, masszőrök és edzők voltak. A legutóbbi evezős vb-re utazó ausztrál válogatottban 57 versenyző mellett 26 specialista kapott helyet.

- Elmúlt az az idő, amikor a tehetség és a szorgalom elég volt a sikerhez - mondta Don Talbot, az ausztrál úszók főedzője. - Manapság mindezt tovább kell csiszolni, finomítani, javítani. Ki akarjuk kapcsolni a versenyekből a véletlen szerepét.

A leendő házigazdák ötkarikás felkészülésére ráillik az "abszolut profi" kategorizálás, s a sydneyi lapok egyre többet írnak a tudományos háttérről, a versenyzőkkel - az edzők mellett, velük együtt - foglalkozó szakemberekről.

Szivesen emlegetik azt is, hogy míg a hajdani háromszoros olimpiai bajnok Dawn Fraser évekig "zsebből" fizette az uszodai belépőjét, addig ma az alig 17 éves Ian Thorpe, aki még iskolás, mintegy félmillió ausztrál dollárt kap szponzoroktól és az államtól, s emellett több tucat sporttudós vizsgálja, méri, tartja számon szinte minden lélegzetvételét. Mindezt annak a reményében, hogy jövő szeptemberben a szimpatikus fiatal óriás bezsebeli a 200 és 400 m gyors aranyát.