Vágólapra másolva!
Az ausztrál hatóságok és az Ausztrál Olimpiai Bizottság (NOCSA) is cáfolja az ABC ausztrál rádiónak azt az információját, miszerint egy dél-afrikai úszóedzőtől 500 darab, ephedrint tartalmazó teljesítménynövelő szert koboztak el a perthi repülőtéren a vámosok.

- Az esetnek annyi a valóságalapja, hogy egy férfinál 14, növényi kivonatokból készült pirulát találtunk, amely kis mennyiségben ephedrint tartalmaz - közölte a vámosok szóvivője. A hatóságok elkobozták a Ma Huang nevű, kínai növényekből készült szert - amelyben kevesebb ephedrin van, mint a legtöbb köhögés elleni cukorkában -, majd szabadon engedték a férfit, akinek személyazonosságát nem hozták nyilvánosságra.

A NOCSA durva torzításnak nevezte az ABC információit. A NOCSA szóvivője elmondta, hogy Graham Hill, a mellúszó Terence Parkin edzője egy üvegben 16 darab Hidroxica nevű tablettát vitt magával. A hidroxica recept nélkül kapható, súlycsökkentő hatású készítmény. Hozzátette, az edző maga mutatta be a tablettákat a perthi vámhivatalnál, amikor útban egy melbourne-i olimpiai felkészítő versenyre először léptek ausztrál földre. Az ausztrál vámhivatalnokok, miután megvizsgálták a készítményt, úgy döntöttek, hogy lefoglalják azokat, mivel tiltott stimulálószert, ephedrint tartalmaznak.

Š Copyright Reuters Limited. Š Hungarian translation Origo. Minden jog fenntartva.
A jelen képernyő Reuters-tartalmának a Reuters írásbeli engedélye nélkül történő közzététele vagy terjesztése kifejezetten tilos.