Vágólapra másolva!
Akárcsak a XXVIII. athéni ötkarikás játékok, a paralimpia is doppingbotránnyal kezdődött. Az épek vetélkedése előtt a hazaiak két sztárfutója, a címvédő Kosztasz Kenterisz és Ekaterini Tanu keveredett gyanúba, a fogyatékosoknál pedig a Sydneyben győztes, 100 és 200 méteren világcsúcstartó atléta, a kanadai Earle Connor bukott le.

Az idén a sport Oscarjának nevezett Laureus-díjjal kitüntetett Connor szervezetében az augusztus 23-án elvégzett teszt nandrolon- és tesztoszteronhasználat nyomait mutatta ki. Előző érték a megengedett 2 nanogram/milliliter helyett 9,2, míg utóbbi 6 helyett 8,6 ng/ml volt.

A hírt a játékok nyitónapján közölték a Sydneyben 100 méteren diadalmaskodott futóval, aki azzal magyarázta az esetet, hogy a gyomorbetegségére kapott orvosság tartalmazta a tiltott szereket.

A fogyatékosok Carl Lewisának tartott Connor bal lábát háromhónapos korában amputálták térdtől. Sportágában a legnagyobb sztárnak számít a paralimpikonok között, 2003-ban egy napon belül 100, 200 és 400 méteren is világcsúcsot ért el.

Az ünnepélyes megnyitóval pénteken kezdődő athéni paralimpián a tervek szerint 670 doppingellenőrzést végeznek majd. Négy éve Sydneyben 11-en buktak le.

A testi fogyatékosok és látássérültek olimpiája szeptember 28-ig tart a görög fővárosban. A világ második legnagyobb sporteseményén 38 magyar versenyző tíz sportágban veszi fel a küzdelmet.