Vágólapra másolva!

A klímaváltozás lett a korcsolyaverseny veszte

A klímaváltozás, a folyamatos enyhülés miatt idén elmarad az ausztriai Weissensee-n az egy hétre tervezett gyorskorcsolya-versenysorozat, melynek csúcspontja a hagyományosan amatőrök és profik részvételével zajló 200 kilométeres nyílt viadal lett volna.

A 930 méterrel a tengerszint felett található tóban az elmúlt 119 évben mindig január utolsó hétvégéjén kezdődött az egy hétig tartó versenysorozat, melyen rendszeresen több tízezren mozogtak.

Idén fordul elő először, hogy a víz felületén nem képződött olyan összefüggő, vastag jégtakaró, melyre rá lehetett volna engedni az érdeklődőket. Hollandiában az enyhülés következtében 1997 óta nem tudják megrendezni a tizenegy várost érintő, természetes pályán zajló gyorskorcsolya-maratonit. Ezért volt különösen népszerű az ausztriai viadal.

Bár a szervezők egy hete minden lehetséges fórumon többször is bejelentették, hogy a verseny elmarad, mégis több mint kétezren ott voltak a megszokott időben a tónál. Elmondásuk szerint bíztak benne, hátha mégis meg lehet rendezni a futamokat.