Vágólapra másolva!
Kiélezett versenyben, mindössze 0,2 pont előnnyel a svájci Simon Amman nyerte a síugrók nagysánc versenyét a szapporói észak sí-világbajnokságon. 

Az első sorozatban rossz körülmények között kellett ugraniuk a versenyzőknek. A zavaró hátszélben nem lehetett óriási eredményeket várni, az volt a kérdés, ki tud a legjobban megbirkózni a viszonyokkal. Ez a 2002-es téli olimpián nagy- és középsáncon is győztes svájci ugrónak sikerült leginkább, 125 m-es eredményével vezette a mezőnyt.

A verseny felénél ugyanakkor még nem dőlt el semmi, hiszen Amman előnye kevesebb mint három pont volt a finnek meglepetésembere, Harri Ollival szemben. A első ugrások után csupán az tűnt biztosnak, hogy a Világkupát vezető két fiatal tehetség, a norvég Anders Jacobsen és az osztrák Gregor Schlierenzauer nem szólhat bele az érmek sorsába, mert mindketten messze elmaradtak a várakozásoktól.

A második kör az utolsó hat ugrónál vált igazán izgalmassá és élvezetessé: előbb a címvédő finn Janne Ahonen kápráztatta el a nézőket 130 m-es kísérletével, majd rögtön után a torinói játékok bajnoka, az osztrák Thomas Morgenstern, aki 131,5 m-ig repült. Ez ugyanakkor - mint később kiderült - csupán a bemelegítés volt, mert előbb a lengyel Adam Malysz (133 m), majd a norvég Roar Ljökelsöy (135) ugrott óriásit. Ezek után következett a tapasztalatlan Olli, akit azonban érezhetően feldobott a kiélezett szituáció és úgy tűnt, le sem akar esni a levegőből.

Forrás: EPA

A világbajnok Amman, aki nem jordániai




Síugrás, nagysánc, egyéni, világbajnok:
Simon Amman (Svájc) 266,1 pont (1. ugrás: 125 m/2. ugrás: 134,5 m)
2. Harri Olli (Finnország) 265,9 (124/136,5)
3. Roar Ljökelsöy (Norvégia) 262,9 (123/135)