Vágólapra másolva!
Az ausztrál Boyd Exell nyerte a négyesfogathajtók minősítő versenyét a Papp László Sportarénában zajló lovas Világkupán. A veresegyházi lovakat hajtó, idén világbajnoki bronzérmes versenyző annak köszönhette sikerét, hogy hibátlanul teljesítette a maraton- és akadályhajtás elemeit ötvöző pályát.

A mögötte második Dobrovitz József ugyan jobb időt hajtott nála, de volt egy hibája, s az ezzel járó öt büntetőmásodperccel már kikapott riválisától.

A svéd Fredrik Persson hibátlan hajtásával is a fedeles Vk-sorozatban vezető, vb-negyedik magyar hajtó mögé szorult. A hatszoros világbajnok Lázár Zoltán ötödik lett.

Ez a verseny a 6500 eurós pénzdíjon kívül csak a vasárnapi Világkupa-viadal indulási sorrendjéről döntött. Az eredményhirdetésnél Dobrovitz fair play-díjat is átvehetett, mivel a Vk előző állomásán, Stockholmban Lázár Zoltán kocsijának egyik kereke közvetlenül a verseny előtt kiesett, Dobrovitz pedig - még mielőtt ő maga ment volna vele - kölcsönadta saját kocsiját honfitársának, hogy ő is el tudjon indulni.

A közönség nemcsak a díjugrató és fogathajtó versenyen tapsolhatott, hanem láthatott kaszkadőr-bemutatót, western és ördöglovasokat és megismerkedhetett a lipicai lovak történetével is. A legnagyobb sikert azonban Overdose, a galoppversenyeken veretlen magyar csodaló és Francois Pignon, a szabadidomítás nagymestere aratta. Előbbit, miközben körbevezették az arénában, felállva tapsolta a több ezer fős publikum, utóbbi előadását pedig ütemes vastaps kísérte, miután lovait mindenféle felszerelés és kényszerítőeszköz nélkül irányította és állva lovagolta.

A svájci Willi Melliger nyerte a szintén a Papp László Sportarénában rendezett díjugrató közép-európai liga Világkupa-viadalt, amelyen legjobb magyarként Hugyecz Mariann hatodik lett.

Az alapversenyben tíz lovas produkált hibátlan teljesítményt szintidőn belül, így ennyien voltak érdekeltek az összevetésben. A legjobb tíznek két magyar is tagja volt, ugyanis Hugyecz mellett elsőre Pirik Zsolt is tökéletesen lovagolt.

A kevesebb, de magasított akadályokat tartalmazó összevetésben hárman maradtak hibátlanok, s közülük Lea C nyergében az Atlantában olimpiai ezüstérmes Melliger bizonyult a leggyorsabbnak megelőzve honfitársát, Urs Fa:h-t és az orosz Vlagyimir Beleckijt. A magyarok közül Hugyecz csak egy verőhibát követett el, de a négy hibapontosok közül a leglassabb volt, így a hatodik helyen zárt. Pirik kétszer rontott, de a nyolc hibapontosak között leggyorsabbként hetedik lett.

A viadal előtt búcsúztatták el a 19 éves Superville-t, amely a második világháború utáni időszak legeredményesebb magyar ugrólova volt. Hugyecz Mariann lovagolta, s ő vett át egy emlékplakettet a magyar szövetség vezetőitől.

Eredmények:
1. Willi Melliger (svájci, Lea C) 0 hibapont/37.36 mp
2. Urs Fäh (svájci, Levi S) 0/39.42
3. Vlagyimir Beleckij (orosz, Larkanaro) 0/40.44
...6. Hugyecz Mariann (Cash 51) 4/39.95
7. Pirik Zsolt (Replay) 8/37.78

Vasárnap 10 órakor kezdődik a lovas Világkupa programja, a fő esemény pedig 18.50-től a fogathajtók Világkupa-fordulója lesz, többek között a hatszoros világbajnok Lázár Zoltánnal és a csapatban vb-aranyérmes, idén egyéniben vb-negyedik Dobrovitz Józseffel.