Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Tizenhét ország ritmikus gimnasztikázói indulnak a hét végén a sportág első hazai rendezésű Világkupa-versenyén, s a Papp László Budapest Sportarénában itt lesz az olimpiai bajnoki címvédő orosz Jevgenyija Kanajeva is. A rendezvény mottója: élsport és családi nap egyben; ennek szellemében sor kerül az ország "nagy tornaórájára", és számos könnyűzenei fellépő is színesíti a háromnapos programot.

"Nem túlzás azt állítani, hogy ez verseny mérföldkő számunkra, hiszen most először rendezünk felnőtt Világkupát. Egyúttal hagyományt is kívánunk teremteni, de jövőre már nem feltétlenül Budapest adna otthont az eseménynek, mert az ország más nagyvárosait is bevonnánk a rendezésbe. Túl azon, hogy a közönség már most is a világ legjobbjait láthatja az Arénában, szeretnénk megcélozni a nagyközönséget, hogy a versenysport mellett itt egy igazi családi nap legyen az első márciusi hét vége" - fogalmazott a Világkupa keddi sajtótájékoztatóján Bán Teodóra. A Magyar Ritmikus Gimnasztika Szövetség elnöke elmondta, hogy mindenekelőtt a fiatalságot próbálják meg az egészséges életmód felé orientálni, ezt szolgálja majd az ország nagy tornaórája, amelyet a korábbi rg-versenyző Béres Alexandra tart majd pénteken.

A Világkupán 17 ország több mint száz versenyzője indul, s a legnagyobb névnek kétségkívül a pekingi olimpia egyéni versenyében aranyérmes orosz Jevgenyija Kanajeva számít, de hozzá hasonlóan két honfitársa, Vera Szesszina és Olga Kapranova is világbajnoknak vallhatja magát. A kéziszercsapatok között itt lesznek az olimpiai ezüstérmes kínaiak és a bronzérmes fehéroroszok.

Hazai részről egyéniben Vass Dóra, Soós Viktória, Rigó Viktória és Palásthy Kata (tartalék: Csernyánszky Kitti) indul, a felnőtt kéziszercsapatot Dudinszky Mária, Hauser Judith, Hörcher Noémi, Kohlhoffer Fanni, Topic Dária és Tőkés Anna alkottja, a junior együttest pedig Feitner Bernadett, Darázs Eszter, Katona Barbara, Korom Anna Beatrix, Mészöly Fanny és Szalóki Anna Violetta.

Forrás: [origo]
A kéziszercsapat Vass Dórával kiegészülve

Első számú versenyzőnk, Vass Dóra az elmúlt hét végén remekül helytállt a moszkvai Világkupán, ahol karikával döntőbe jutott, és a világ legjobbjai között a hetedik helyet szerezte meg. S az a megtiszteltetés érte, hogy felkérték, szerepeljen a gálán is.

"A moszkvai verseny remek főpróba volt a hazai Világkupára, s bár nagyon izgulok, itthon is szeretnék jól szerepelni. A célom az, hogy legalább két szerrel jussak döntőbe, de a legjobb persze az lenne, ha mind a négy fináléban felléphetnék. Emlékszem, a 2003-as budapesti vb-n nézőként ott ültem a Budapest Sportaréna lelátóin, s akkor nem hittem volna, hogy hat év múlva az első hazai Világkupán én is ugyanitt versenyzek majd. Azóta egyébként nem sokszor voltam az Arénában, most hirtelen csak egy Piramis-koncert ugrik be, de a csütörtöki pódiumedzésen már megismerkedem a körülményekkel" - árulta el Vass Dóra, aki a Világkupa plakátjáról a város számos pontján visszaköszön ránk.

"Eleinte rettenetesen furcsa volt, hogy amikor leszálltam a 4-es vagy a 6-os villamosról, magammal álltam szemben, és rengetegen szóltak vagy sms-t küldtek, hogy láttak ám! De mostanra már megszoktam ezt a helyzetet" - mosolygott Vass Dóra, aki elszántan készül, hogy kijusson a 2012-es londoni olimpiára.

Forrás: [origo]

Ugyanez a helyzet a kéziszercsapattal is, mi több, a 16 éves korát meghazudtolóan talpraesett csapatkapitány, Hörcher Noémi gyakorlatilag meg is ígérte, hogy ott lesznek Londonban.

A Világkupa programja:
péntek: junior kéziszercsapat selejtező 14:30 ó
szombat: felnőtt egyéni selejtező 10 és 12:40 ó, felnőtt kéziszercsapat selejtező 16 ó
vasárnap: junior kéziszercsapat döntő 10 ó, felnőtt egyéni és kéziszercsapat finálék 11 és 12:40 ó, gála 14:45 ó

A háromnapos programot számos fellépő (Király Viktor, Fekete Dávid, Puskás Péter, 4 For Dance, Mark, Fool Moon) színesíti. A bérlet 4500, a felnőtt napi jegy 2900, a gyermek jegy pedig 1000 forintba kerül.

Mindent egy helyen az Eb-ről