Vágólapra másolva!
Hamarosan érdemes lesz súlycsoportokat bevezetni a mostaninál több sportágban, mert a győztes élsportolók magassága és súlya egyre nagyobb - állapította meg az amerikai Duke Egyetem végzős mérnökhallgatója tanulmányában.

Az elemzést - amely a Journal of Experimental Biology című szaklap online kiadásában jelent meg - az EurekAlert tudományos portál ismertette.

Jordan Charles összegyűjtötte az 1900 óta világcsúcsot elért leggyorsabb úszók (100 méteren) és futók (100 méteren) súlyát és magasságát, majd megállapította az összefüggést a győztes idők és a sportolók magassága között.

"Az elemzésünkben feltárt trend azt mutatja, hogy a sebességrekordokat a legnagyobb súlyú és legmagasabb sportolók tartják" - mondta Charles.

Megállapítása szerint míg a mai átlagember magassága 1900-hoz képest 4,8 centiméterrel nagyobb, addig a leggyorsabb úszóké 11,4 cm-rel, a leggyorsabb futóké pedig 16 cm-rel. Charles tanulmányában azt javasolja, hogy a későbbiekben több sportágban vezessenek be súlycsoportokat.