Vágólapra másolva!
Öt versenyző számára szerzett indulási lehetőséget a jövő februári vancouveri téli olimpiára a magyar női váltó azzal, hogy a hetedik helyen végzett az egyesült államokbeli Marquette-ben rendezett rövidpályás gyorskorcsolya Világkupa vasárnapi versenynapján. A kétszeres olimpiai bajnok holland Marianne Timmer viszont megsérült, így nem utazhat a februári játékokra.

A magyar csapat tájékoztatása szerint az előző hétvégi montreali és a marquette-i Vk összesített eredményei alapján a nőknél egyéniben 1500 méteren három, 1000 méteren kettő, 500-on pedig egy olimpiai rajthelyet sikerült kiharcolni.

A férfiak az összesített eredmények alapján egyéniben 500-on és 1500-on két-két, míg 1000-en egy indulási jogot szereztek, a váltó azonban nem kvalifikálta magát az ötkarikás eseményre.

Azt, hogy az egyéni távokon kik lesznek azok, akik rajthoz állhatnak az olimpián, a sportági szövetség és a szakvezetők egyeztetését követően várhatóan december közepéig döntik majd el.

A hollandok háromszoros olimpiai bajnok gyorskorcsolyázója, Marianne Timmer számára viszont véget ért a szezon. A 35 éves versenyző pénteken, a heerenveeni Világkupa-versenyen bukott, ám akkor még nem tűnt komolynak a baj. Az alapos vizsgálatok után azonban vasárnap kiderült, hogy Timmernek eltört a sarokcsontja, ami legkevesebb 12 hét alatt jöhet rendbe, azaz a 2009/2010-es szezonban már biztosan nem állhat rajthoz.

Timmer így nem védheti meg címét 1000 méteren Vancouverben. A holland sportoló az 1998-as naganói téli játékokon 1000 és 1500 méteren győzött, a legutóbbi, torinói olimpián pedig 1000 méteren diadalmaskodott. Pályafutása során három világbajnoki címet is szerzett.