Vágólapra másolva!

Spanyol sikerrel zárult a triatlonvébé

Remek hajrával a spanyol Fernando Alarza nyerte meg az ITU triatlon-világbajnokság junior férfi versenyét. A spanyol versenyző mögött a brit Thomas Bishop és az amerikai Kevin McDowell ért célba, a legjobb magyar 44. helyen végző Balogh Bence lett.

A junior férfiak versenye sprinttávon zajlott, azaz 750 m úszás, 20 km kerékpározás és 5 km futást kellett teljesíteniük az indulóknak. A 76 fős mezőnyben három magyar, Búza Bence, Hankó Gábor és Balogh Bence indult.

Az úszást követően a dél-afrikai Henri Schoeman vezetett (ilyen névvel persze kötelező is a jó tempózás: a szintén dél-afrikai Roland Schoeman olimpiai és világbajnok úszó volt), előnye nyolc másodperc volt a kanadai Cole Stewart előtt. A mieinknek nem feküdt a hideg víz, a legjobb Hankó is 66 másodperces hátránnyal, a 61. helyen kászálódott ki a Dunából.

A négy részre szakadó kerékpáros mezőnyben a magyarok a harmadik bolyban foglaltak helyet, a futást pedig egy ötfős vállalkozó szellemű társaság - Thomas Bishop (brit), Kevin McDowell (amerikai), Ron Darmon (izraeli), Fernando Alarza (spanyol) és Anthony Pujedes (francia) - húzta meg.

Az első kör végére utóbbi lemorzsolódott, a négyes előnye 15 másodpercnyire nőtt. A hajrát Alarza bírta a legjobban, megszerezve a világbajnoki aranyat, a második helyre Bishop, a harmadikra McDowell futott be.

"Ez a legszuperebb ország a hazám után, imádom Magyarországot" - ömlengett a célba érkezés után a 19 éves, Talavera de la Reinából származó Fernando Alarza. "Tavaly már jártam itt, szeretem az országot, de miután csak a tízbe vártam magam, nem is találok szavakat erre a sikerre. Amikor először próbáltam a vizet, nagyon hidegnek éreztem, de a versenyen ezt már nem éreztem. A pálya veszélyes volt, de gyönyörű környezetben versenyezhettünk, ugyan majdnem elestem, de végül is megúsztam. Célom végig az volt, hogy mindig az első bolyban legyek, a futásnál szerettem volna elhúzni, végül is többé-kevésbé sikerült is."

Végeredmény, ITU triatlon-világbajnokság, junior férfiak:
1. Fernando Alarza (spanyol) 52:15
2. Thomas Bishop (brit) 52:18
3. Kevin McDowell (amerikai) 52:22
... 44. Balogh Bence 55:20
... 47. Búza Bence 55:29
... 53. Hankó Gábor 56:10