Vágólapra másolva!

Nem jutottak három közé a magyar fogathajtók Budapesten

A svájci Ulrich Werner nyerte a Papp László Sportarénában rendezett Lovas Világkupa vasárnapi fogathajtó Vk-fordulóját. A hétfős mezőny három magyar indulója közül egyik sem jutott be a hármas összevetésbe.

A szombati bemelegítő versenyszám fordított sorrendjében indult az öt világbajnokot felvonultató viadal. Juhász Péter sokat javított ugyan szombati idején, de a papírformának megfelelően így is utolsó lett. A svájci Daniel Würgler viszont elképesztő tempóban száguldott végig a pályán, ráadásul egyetlen öt másodperces időbüntetéssel járó verőhibája sem volt, ezzel Dobrovitz szombati győztes idejénél jobbat (127.43 mp) ért el.

Talán ez nehezedett túl nagy teherként a hatszoros vb-aranyérmes Lázár Zoltánra, aki kissé indiszponált futamot produkált: bár csak egy verőhibája volt, de lassan teljesítette a pályát. Hozzá hasonlóan Werner is kívül maradt a 130 másodperces határon, úgyhogy izgulnia kellett, hogy a folytatásban riválisai is rontsanak.

Az aktuális világbajnok ausztrál Boyd Exell ezt nem tette meg, a lovak közé csapott, és szédületes sebességgel vágtázott végig a rendkívül nehéz és technikás pályán. Fantasztikus tempóját jelzi, hogy két hibája ellenére alig pár századdal maradt el a hibátlan Würglertől. A hátralévő két indulóból a holland Koos de Ronde lassúnak bizonyult, míg a csapatban világbajnok Dobrovitz szélvészgyors volt, de ezúttal négy akadálynál is hibázott, ez pedig nem fért bele az összevetésbe kerüléshez.

A három legjobból Werner kezdett, aki kockáztatós futamot produkált. Hazardírozása bejött, mert nemcsak gyors volt, hanem hibátlan is, ezzel nem engedte meg a nagyjából négy másodperces előnyben lévő riválisainak, hogy biztonsági menetet produkáljanak. A téli, fedett versenyeken veretlen, Budapesten tavaly és tavalyelőtt is győztes Exell nem bírta el a terhet, s újabb két hibájával elmaradt Wernertől. Az összevetés előtt élen álló Würgler pedig még többet rontott, így visszaesett a harmadik helyre.

Eredmények:
1. Ulrich Werner (svájci) 253.46 mp (131.45 mp+122.01 mp, 5+0 büntető mp)
2. Boyd Exell (ausztrál) 259.47 (127.82+131.65, 10+10)
3. Daniel Würgler (svájci) 277.10 (127.43+149.67, 0+15)
...5. Lázár Zoltán 136.23 (5)
6. Dobrovitz József 139.75 (20)
7. Juhász Péter 169.77 (10)

Délelőtt a hírességek fogathajtóversenyén Pataky Attila, az Edda frontembere nyert Mészöly Géza, az Újpest labdarúgócsapatának vezetőedzője és Talmácsi Gábor világbajnok gyorsasági motoros előtt. Délután az ukrán kozák lovasok bemutatójukkal harmadszor is ámulatba ejtették a közönséget, továbbá Dobrovitz és a budapesti Vk-n harmadik Würgler vezetésével négy hatosfogat harmonikus és jól koreografált műsora is nagy sikert aratott.