Vágólapra másolva!

A sztratoszférából ugrana ki egy osztrák extrémsportoló

A sztratoszférából, azaz több mint 36 kilométer magasból ugrana ki Felix Baumgartner, hogy ő legyen az első ember, aki repülőgép segítsége nélkül lépné át a hangsebesség határát.

A 40 éves osztrák extrémsportoló egy ballon segítségével emelkedne 36 600 méteres magasságba, és egy kapszulában zuhanna vissza a földre. Baumgartner az ugrással a 81 éves Joe Kittinger 50 évvel ezelőtt felállított rekordját akarja megdönteni.

Kittinger 1960-ban az amerikai légierő tagjaként 31 333 méter magasból ugrott, ezzel mind a mai napig ő tartja a legnagyobb magasságból és a leghosszabb szabadeséssel végrehajtott ejtőernyős ugrás rekordját.

Az észak-amerikai területen idén várható rekorddöntés pontos időpontját és helyszínét a szervezők egyelőre még nem közölték. A tervek szerint Baumgartner ballonja 3 óra alatt érne el a kívánt magasságba, és mindössze 21 percig tartó szabadesés után érkezne vissza a földre.

Felix Baumgartner a magas épületekről végrehajtott extrém ugrásairól vált ismertté, és ő volt az első, aki 2003-ban szárnyakon, emberi és gépi segítség nélkül átrepülte a Nagy-Britanniát és Franciaországot elválasztó La Manche-csatorna 35 kilométer széles szakaszát.