Vágólapra másolva!
Bár a kormányváltás óta több sportági szövetségben is fideszes politikusra cserélték a korábbi vezetőt, sokakat meglepett, hogy Studniczky Ferenc, az utóbbi években sikert sikerre halmozó jégkorongozók elnöke nem indul újra a posztért. A Népszabadság értesülése szerint az elnöknek azért kellett távoznia, mert a sportág központi támogatása sínylette volna meg a maradását, de Studniczky szerint nincs valóságalapja ennek az információnak. Baráth Etele, a kajak-kenu szövetséget 1995 óta irányító egykori MSZP-politikus szerint a saját szövetsége ellen tudna állni a külső nyomásgyakorlásnak, mivel a fő támogatók egyike sem állami cég.

A kormányváltás óta a sport területén is a Fidesz politikusai vették át az irányítást, a szinkronúszóknál Pesti Imre lett Hagyó Miklós utódja, Szalay Ferencet, Szolnok fideszes polgármesterét választották meg a Magyar Kosárlabda Szövetség újdonsült első emberének, az MTK élén pedig Deutsch Tamás követte Hunvald Györgyöt.

Baráth Etele, a Magyar Kajak-kenu Szövetség elnöke, aki 2009-ben függesztette fel MSZP-tagságát, 1995 óta áll a legeredményesebb hazai sportág élén, de egyelőre nincs veszélyben a posztja, mivel a mandátuma a következő olimpia utáni közgyűlésig, azaz 2013 tavaszáig szól. Ettől függetlenül kíváncsiak voltunk, mi a véleménye arról, hogy a kormányváltás óta több sportági elnököt is lecserélték.

"Megpróbálok óvatosan fogalmazni. Az igazság az, hogy ilyen nyomás spontán módon is ki tud alakulni, ha a sportág vezetését alkotó közösség elbizonytalanodik egy vezetőben és úgy kezdi érezni, hogy változtatni kell. Ez részben a sportág sikerességétől függ, részben pedig az adott közösség összetartozásától" - mondta Baráth.

Némileg ellentmond az egykori főpolgármester-jelölt szavainak, hogy Studniczky Ferenc, a jégkorongozók elnöke váratlanul bejelentette, nem indul az elnöki posztért, pedig a sportág honi történetének egyik legszebb időszakát éli, a felnőttek hajszál híján visszajutottak az A csoportba, az U18-asok pedig másodikak lettek a divízió I-es vébén, vagyis ott vannak a világ legjobb 12 csapata között.

Amikor felvetettük Baráthnak, hogy Studniczkyvel kifejezetten sikeres volt a hokiszövetség, a kajakosok vezetője azt mondta: "Ő egy nagyon érzékeny alkat, egy nárcisztikus férfiember, lehet, hogy egy apróbb jelből arra következtetett, jobb, ha önként áll félre, mintha mások kényszerítenék ezt ki."

Az [origo] szembesítette Studniczkyt Baráth szavaival, aki erre nevetve úgy felelt "érdekes vélemény, majd megbeszélem Etelével. Természetesen én is érzékeny vagyok, de nem annyira, mint amennyire látszik."

A Népszabadság hétfői számában megjelent cikk szerint Studniczkyvel közölték, hogy sportága központi támogatása sínyli meg, ha a posztján marad. A távozó elnök erről annyit mondott, nincs valóságalapja annak, hogy emiatt nem indul újra, és tartja magát ahhoz, amit a közleményében kiadott, vagyis, hogy átadja a stafétabotot, egyben bízik abban, hogy az új elnök további impulzusokkal segíti az elmúlt évek sikertörténetének folytatását.

Studniczky szerint nem ellentmondás, hogy a sikerek ellenére távozik, és hozzátette, talán ezzel példát mutat, hogy a csúcson kell abbahagyni, és hogy képes váltani. "Csodálatos hét évet tudhattam magaménak a szövetség élén, bebizonyítottuk, hogy lehet szép eredményeket elérni, és ha a szisztematikus munka folyatódik, akkor újabb sikerek előtt áll a magyar jégkorong. Az utánpótlásban beindult a Héraklész-program, az országgyűlés által megszavazott 170 millió forint jó helyre került, az U18-as válogatott világraszóló sikert aratott a divízió I-es vébén elért második helyével, biztos vagyok benne, hogy ezekről a srácokról sokat fogunk még hallani" - értékelte a nevével fémjelzett időszakot a távozó vezető.

Bár Studniczky cáfolta a Népszabadság értesülését, adódik a kérdés, hogyan állhat ellen egy esetleges külső nyomásgyakorlásnak a kajak-kenu szövetség. Baráth erre azt mondta, náluk a fő támogatók egyike sem állami cég, ha ők kitartanak a szövetség mellett, akkor fennmaradhat az eddigi struktúra.

Baráth még korainak tartja a felvetést, hogy mandátuma lejárta után indul-e újra az elnöki posztért. "A majdani döntésem függ az eredményességtől, a közösség akaratától és azt is látni kell, hogy mindenhol szükség van változtatásra, a fiatalokra, az új elveket képviselő emberekre. Az a legjobb, ha egy elnök képes észrevenni, ha már nem segíti, hanem akadályozza a szövetsége munkáját."

A hírek szerint a kormány olyan jogszabálytervezetet készít elő, mely szerint a kiemelt sportágak támogatását a cégek leírhatnák az adóból, ezt a kezdeményezést üdvözölte Baráth, ugyanakkor szerinte nagy hiba volna, ha ez a szabadidősport és a tömegsport rovására menne. "Évek óta a központi sportirányítás sajátos agóniája zajlik, egyfajta stabilizálás elképesztően fontos lenne, és nem látom hogy ez bekövetkezne. Nincs olyan nemzet, ahol senki nem tud úszni, csak a három olimpiai bajnok, és természetesen ez minden profi sportágra igaz" - nyilatkozta a kajakosok elnöke.