Vágólapra másolva!
Lázár Vilmos vasárnapi hibátlan akadályhajtásával negyedik lett a franciaországi Contyban rendezett kettesfogathajtó-világbajnokságon, a Selyben Zsolttal és Nagy Tiborral kiegészülő magyar csapat szintén negyedikként zárt. Lázár annak viszont örül, hogy már látja az új generációt.

Egyéniben Nagy 7., Selyben 12., míg a csak egyéniben érdekelt Nyúl Zoltán 13. lett. A német Carola Diener amolyan rajt-cél győzelmet aratott, mivel a díjhajtást követően élre állt, s ezt megtartotta maraton- és akadályhajtásban is. Csapatban a hollandok megvédték címüket.

A zárószámban fordított sorrendben indultak a versenyzők, s a pálya nehézségét jelzi, hogy az első teljesen hibátlan menetet a hétszeres vb-aranyérmes Lázár produkálta, utána pedig már csak hatan voltak hátra. A vb-újonc Nagynak egy verőhibája volt, s mivel a rivális csapatoknak - holland, német, francia - már volt egy-egy betliző embere, így az utolsó hajtók nem hibázhattak náluk, mert a háromfős válogatottak eredményébe minden számban a két legjobb teljesítmény számít bele.

A Lázárt követő hajtók valamennyien hibáztak, így reális esély kínálkozott egyéniben és csapatban is az éremszerzésre, amikor már csak három rivális volt hátra - egy-egy a legnagyobb vetélytársnak számító nemzetekből. Csapatban a franciák alig álltak a magyarok előtt, így Stephane Chouzenoux eseténél már némi időtúllépés is dobogót ért volna a magyaroknak, de neki kötélből voltak az idegei, s Lázár után másodikként hibátlan pályát ment. A hollandok és németek előnye nagyobb volt, így ott már több rontás is kellett volna a dobogós helyhez, azonban a Engbers egy hibát ejtett, Diener pedig csak időtúllépésért kapott némi büntetést, így sem Lázár, sem a magyar trió nem végzett a legjobb háromban.

"A sportban nincs ha. A díjhajtásban öt ponttal jobbat érdemeltem volna, a maratonhajtásban pedig elkövettem egy nagy hibát, ami újabb öt hibapontot eredményezett. A végelszámolásnál ez a tíz pont rettenetesen hiányzott" - értékelt Lázár. - "Csalódott vagyok, hogy nem sikerült érmet szereznünk, de az akadályhajtás sikere némi gyógyírt jelent. Ami viszont kifejezetten öröm, hogy a 21 éves Nagy Tibor személyében feltűnt egy ifjú titán, aki második lett a maratonhajtásban. Hasznos tagja volt a csapatnak, végre látszik mögöttünk az új generáció."

A magyar szövetség elnökeként is tevékenykedő Lázár elmondta, még nem döntött a folytatásról.

A végeredmény:

egyéni, világbajnok: Carola Diener (német) 125,78 hibapont
2. Stephane Chouzenoux (francia) 129,06
3. Tom Engbers (holland) 130,97
4. Lázár Vilmos 135,00

7. Nagy Tibor 139,43

12. Selyben Zsolt 144,18
13. Nyúl Zoltán 147,35

csapat, világbajnok: Hollandia (Tom Engbers, Gerard Leijten, Harry Verstappen) 261,6 hibapont
2. Németország (Reinhard Burgraf, carola Diener, Sebastian Warneck) 264,9
3. Franciaország (Eve Cadi Verna, Stephane Chouzenoux, Francois Dutilloy) 271,4
4. Magyarország (Selyben Zsolt, Lázár Vilmos, Nagy Tibor) 273,3