Vágólapra másolva!
Ellenfelei inkább félreálltak útjából, ha mégsem, olykor négyen sem tudták megállítani Jonah Lomut. Az új-zélandi rögbist azonban már fénykorában is hátráltatta súlyos vesebetegsége, amely később derékba törte a karrierjét, jelenleg pedig az életét veszélyezteti: a napokban derült ki, hogy újabb veseátültetésre lenne szüksége. Lomu rövid karrierje alatt is átformálta sportágát, nemzetközi sztárrá lett, pedig dollármilliós ajánlatokat is elutasított a rögbi kedvéért.

Számot vetett életével a korábbi rögbiklasszis

Immár második veseátültetése előtt áll, szeptember óta harminc kilót fogyott Jonah Tali Lomu, a rögbi történetének egyik legnagyobb alakja. Az új-zélandi szélső az 1995-ös vébé legnagyobb szenzációját okozta, az angolok elleni elődöntőben négy célt vitt be (így nevezik, ha a csapat az ellenfél célvonala mögötti területen leteszi a földre a labdát), köztük olyat is, mikor négy emberen szinte szó szerint átgyalogolt.

Forradalmasította a rögbit

Lomu 19 évesen és 45 naposan mutatkozott be a válogatottban 1994-ben, ezzel minden idők legfiatalabb válogatott játékosa lett, a korábbi rekordot 1905 óta tartotta Edgar Wrigley. Mindössze két válogatottsággal a háta mögött is beválasztották a vébécsapatba, majd a dél-afrikai tornán öt meccsen elért hét céllal sokkolta a sportág rajongóit.

"Forradalmasította a rögbit: korábban a szélsők hagyományosan kicsi, fürge emberek voltak, ám Lomu annyira gyors volt, hogy az óriási termete ellenére is kitehették a szélre" - magyarázta a Sport TV szakkommentátora és a hazai szövetség elnökségi tagja, Mézes Csaba.

Lomu átrobog az angol védelmen (0:56-tól)

A 196 centi magas Lomunak 125 kiló volt a versenysúlya, ám hegynyi termetével is meghökkentően fel tudott gyorsulni, egyéni rekordja 10.8 másodperc százon. "Amióta ő felbukkant, keresik azokat, akik atlétaként is jók, ugyanakkor 190-es izomkolosszusok és meghazudtolják a fizika törvényeit, lehetetlen megállítani őket. Ma már több ilyen játékos is van, például a szamoai Sailosi Tagicakibau, a walesi George North, de akkoriban ő volt az egyetlen" - tette hozzá Mézes.

Mikor Lomu felgyorsult, sokszor két-három ember sem volt elég, hogy megállítsa, akadt ellenfele, aki úgy érezte, egyszerűbb, ha inkább minél előbb félreáll az útjából.

Ő maga azonban lassanként súlyosbodó vesebetegsége miatt egész másként élte meg a meccseket: "Mikor játszom, folyton fáradt vagyok. Sokkal hosszabb ideig regenerálódom, mint a többi játékos. Ők egy óra szünet után már rendben vannak, nekem ágyban kellene maradnom a következő edzésig."

Forrás: AFP/Greg Wood

2003 vége felé már edzeni is alig tudott, később pedig élete legsötétebb pillanatának nevezte, amikor az orvosa figyelmeztette, hogy tolószékben köthet ki. Akkoriban már egy éve nem szerepelt a válogatottban, ahol összesen 63 meccsen 37 célt vitt be, ezek több mint felét a 95-ös és a 99-es vébéken.

Fénykorában termetével, mindent elsöprő stílusával egymaga képes volt megtölteni a stadionokat, Will Carling egykori angol kapitány csak Szörnynek nevezte, ám a pályafutását gyakorlatilag derékba törte a súlyos betegség.

Veseátültetés, könyéktörés

Súlyos veseproblémái először 1996-ban jelentkeztek, noha a következő években kellett volna a csúcson lennie. Bár a válogatott tagja maradt egészen 2002-ig, egyre nehezebben viselte a terhelést.

Lomu legszebb tarolásait a sportágban járatlanabbak is élvezhetik

Az Új-zélandi Rögbiszövetség 2003-ban bejelentette, hogy Lomu hetente háromszor dialízisre jár, betegségének mellékhatásaként roncsolódtak az idegek a lábaiban, és ha nem találnak számára időben vesedonort, tolószékbe kerül. 2004 júliusában kapott új vesét, a donor egy wellingtoni rádiós műsorvezető lett. Két héttel a műtét után már kerékpározott, 2005-ben pedig visszatért a pályára. Másfél évig játszott a Cardiff Bluesban, ám 2007 elején eltört a könyöke, onnan pedig már csak három meccs maradt a karrierjéből: 2009-ben Marseille-ben játszott, ahol azonban már nem szerzett pontokat.

Nem lett magyar gazember

Lomu népszerűsége csúcsán több, dollármilliókkal kecsegtető ajánlatot is kapott, ám ő a rögbi kedvéért egy NFL-megkeresést, valamint egy filmszerep-ajánlatot is visszautasított. A világ nem elég című 1999-es James Bond moziban egy Gabor nevű magyar gazembert alakíthatott volna, ám nem élt a lehetőséggel.

2007 után aztán már több ideje jutott a magánéletre és a csillogásra is. Több tévésorozatban is játszotta önmagát, 2011-ben szerepelt a Famous and Fearless show-ban, ahol extrémsportokban mérték össze erejüket a résztvevők, a londoni Madame Tussauds múzeumba pedig az ő viaszszobra is bekerült.

Így készült a Jonah Lomu rugby challenge

2009-ben megszületett az első, egy évre rá a második fia, Új-Zélandért Érdemrendet kapott, körbevitték a pályán a Forma-1-es Monacói Nagydíj előtt, és még PlayStation-játékot is készítettek róla. Tavaly a rögbi Hall of Fame tagja, és UNICEF-nagykövet lett.

Újabb transzplantáció előtt

Októbertól azonban ismét egészségi gondjai nyomaszthatják: akkor ugyanis leállt az új veséje, azaz újabb donort kellene találnia. "Tudom, szerencsés voltam már az első transzplantációnál is, de ezúttal komolyabb nehézségeim támadtak. Ez a meccs keményebb lesz, nem könnyen találok majd alkalmas donort. Arra is nagyobb az esély, hogy a testem kilöki az új vesét" - nyilatkozta egy új-zélandi hetilapnak a napokban.

Az egykor rettegett játékos jelenleg minden héten 21 órás dialízisen vesz részt, szeptember óta harminc kilót fogyott, és utóbbi nyilatkozatai alapján mérleget vont az életéről: "Szerencsés vagyok - máris többet megéltem egyetlen élet alatt, mint sokan hat-hét életben. Az élet része, hogy valamikor meg kell halni."