Vágólapra másolva!
Közel került az utolsó szakaszhoz, de egyelőre ki kell várnia a Mount Everest meghódítását hetedszer megpróbáló Klein Dávidnak, aki első magyarként érheti el oxigénpalack nélkül a világ legmagasabb pontját.

"Konyi kérdéseit magamnak kell feltennem" - társa tragédiája után egyedül vág neki a Mount Everestnek Klein Dávid

A március végén indult expedícióban a magyar hegymászó szólóban mászva, oxigénpalack nélkül próbál meg feljutni a 8850 méteres csúcsra. Honlapjának tanúsága szerint Klein április 18-án elérte az 5100 méteren levő alaptábort, majd megkezdte a további táborok kiépítését és az akklimatizációt.

A folytatásban sikerült felépítenie a 7100 méteren levő 1-es tábort, majd ezen a héten közel került a 7800 méteren építendő 2-es tábor tervezett helyéhez, ám 7600 méterről visszaereszkedett az alaptáborba.

Klein a csúcstámadást eredetileg a május 17-18-án nyíló úgynevezett időablakba tervezte, ezeken a napokon előre láthatóan jó idő támogatta volna a mászást. Ez azonban meghiúsult, mivel a feljutáshoz szükséges köteleket egyelőre csak 8300 méterig rakták fel az oxigénpalackkal közlekedő, úttörő szereppel bíró kínai serpák.

A magyar hegymászó bejegyzéseiből kiderül, a kínaiak várhatóan 20-án kezdik el feljebb vinni a köteleket, de akkor egybehangzó előrejelzések szerint rosszra fordul az idő a Mount Everesten, ami nagyban megnöveli a kockázatot.

Az expedíció során a hegymászók folyamatos fel-le mozgással fokozatosan növelik a szervezet alkalmazkodását az oxigénpalack nélküli mozgáshoz az egyre ritkább levegőjű szakaszokon, így egy-egy próbálkozás több hónapig tart.

Oxigénpalack nélkül évente csak néhány csúcskísérlet történik a Mount Everesten, összesen eddig 150 hegymászó tudta így elérni a csúcsot, miközben palackkal már több mint ötezerszer jutottak fel.