Vágólapra másolva!
"A cheerleading, magyarul hajrázás, szurkolás vagy vezérszurkolás modern sportág, amely a torna, az akrobatika és a tánc elemeit ötvözi. Elsősorban csapattevékenység, amely szorosan kapcsolódik más sportágakhoz, főleg az amerikai futballhoz, a kosárlabdához és a labdarúgáshoz." (Wikipédia)

Helyszín a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, az időpont este fél hét. "Jó napot kívánok, a pomponlányokat keressük." Az ősz portásnak a szeme se rebben: "a hölgyek már odabent dobálják egymást."

Még mielőtt valaki azzal vádolna, hogy viccet csinálunk az egyházi oktatásból, jó tudni, hogy a lányoknak (akik egymást dobálják) semmi közük az egyetemhez. Csak bérlők a tornateremben.

Hol vannak a flitterek és a miniszoknyák?!

Amíg Cserép Péterre, alias "Csepire", a Top Flyers All Star Cheerleading csapat edzőjére várunk, körülnézünk. A tornateremnek nevezett hodály egyik sarkában hét-nyolc éves lánykák és egy fiú ugrálnak egy gumiasztalon. Előttük négy tizenéves lány nyújt és melegít. Kinyúlt pólók, sportdresszek. Titokban még reménykedünk, hogy valamelyik sarokból előugrik egy flitteres, miniszoknyás csaj, de hamar belátjuk: ezek a lányok nem azok a lányok. Annyira nem, hogy van köztük egy fiú is. Aztán jön még egy. És még egy. És ezzel végleg szertefoszlik a remény.

Sehol egy pompon. A képre kattintva galéria nyílik Fotó: Hirling Bálint - Origo

"A cheerleadinget eredetileg fiúk csinálták - avat be a sportág őstörténetébe Csepi, aki egyszer csak befut. - Focimeccsek szünetében a szurkolók különféle koreográfiákat mutattak be a saját szórakoztatásukra. Aztán rájöttek, hogy ugyanez csajokkal sokkal szórakoztatóbb. Így kezdődött."

Az elején a lányok feladata csak a szórakoztatás és a hazai csapat buzdítása volt. Ők voltak a side line (oldalvonal melletti) cheerleaderek. A 80-as években aztán megalakultak az első egymással versengő cheerleadercsapatok. Azóta a sportág önálló iparággá fejlődött. Az Egyesült Államokban négymillió regisztrált cheerleader van, a nagy bajnokok videóit milliók töltik le a videomegosztókról.

Heti öt edzés, pompon nélkül

A 29 éves Csepi 2004-ben találkozott először a cheerleadinggel. Tornászedzőnek készült, a Testnevelési Egyetemre járt, és nyaranta az Egyesült Államokban, Károlyi Bélánál készült az edzői pályára. A talajakrobatika-foglalkozásokra rendszeresen bejártak a cheerleaderek is. "Egyből megfogott ez a fantasztikus sport, egyértelmű volt, hogy ezt ideheza is ki kell próbálnom" - meséli Csepi, aki immár a legnagyobb magyar cheerleadercsapat, a Top Flyers edzője.

Csepi edzést tart és buzdít. A képre kattintva galéria nyílik Fotó: Hirling Bálint - Origo

A cheerleaderek lényegében három formációban versenyeznek. A csapatversenyben 20-25 fős csapatok mutatnak be koreográfiákat. Ez igen látványos. Amiben mi, magyarok a legjobbak vagyunk azok a dobások. Négy-ötfős csapatokról van szó, ahol az egyik versenyzőt (jellemzően a legkönnyebb, legrugalmasabb lányt) dobálják. Minél magasabbra, és minél több flikk-flakkal, annál jobb. (A mieink hat-hét méter magasra dobják a lányokat, a legjobb amerikai csapatok akár nyolc-kilenc méterre is!) És van a páros verseny. Itt is dobálnak. Ez egy ilyen dobálós sport. Pompon nincs, de van helyette rengeteg edzés.

"Magyarországon összesen körülbelül négyszáz aktív cheerleaderversenyzőt tartunk számon. Nekünk ötvenöt sportolónk van, idehaza mi vagyunk a legnagyobbak. Hetente ötször edzünk" - magyarázza Csepi.

Az Egyesült Államokban a cheerleading igazi egyetemi sport. A legjobbak ugyanolyan sportösztöndíjakat kapnak, mint a kosarasok vagy a focisták. Két éve egy szlovén pár nyerte az EB-t. A fiút a legnagyobb "cheerleaderegyetem", a Kentucky szerződtette. A lány azóta a Hawaii Egyetemen tanul. Mindketten oszlopos tagjai az egyetemi csapatnak.

A Top Flyers most elsősorban Párizsra készül. A párizsi Europian Open az egyik legjelentősebb európai verseny az idén. Azért is különösen fontos, mert ide Amerikából is jönnek versenyzők, márpedig egy európai cheerleadernek a legnagyobb truváj együtt versenyezni a legnagyobbakkal.

Floridába kéne menni

Egy sportoló legnagyobb álma világbajnokságot nyerni. A magyarok álma: kijutni a floridai versenyre. És ez nem sportszakmai kérdés, sokkal inkább anyagi természetű.

"Mindent magunknak kell fizetnünk, egyelőre nincs szövetségünk sem - magyarázza az edző, de hozzáteszi, már beadták a cégbíróságra a bejegyzési kérelmet. - Például azért nem mentünk el legutóbb az EB-re, mert Skóciában volt, és Skócia nagyon messze van. Abból a pénzből inkább elmentünk három másik európai kupára. Párizs fejenként százezerbe kerül majd, de mindenképpen ott akarunk lenni."

A magyarokat egyébként már jegyzik, ha máshol nem, hát az európai porondon. 2011-ben mindjárt első próbálkozásra megnyerték az Európa-bajnokságot az 5. szinten (a szintek 1-6-ig vannak kalibrálva, nemzetközi versenyt csak az utolsó két kategóriában rendeznek). Egy évvel később pedig már a legmagasabb szinten lettek nyolcadikak. "Már ellenfélként tekintenek ránk" - büszkélkedik Csepi mester.

Szalagavatóról az Európa-bajnokságra

Peti szerint a cheerleading egyike azon sportágaknak, amelyeknél nem elsősorban a tehetség számít. Ezért is adhat rengeteg embernek sikerélményt. "A tehetség kemény munka nélkül mit sem ér. Viszont a kemény munka tehetség nélkül is világsztárrá emelhet! Csak rajtad múlik, mennyi energiát fektetsz bele." Talán ez az oka annak, hogy sokan űzik ezt a sportágat olyanok, akik saját sportágukban keményen küzdöttek, de nem jutottak el a világhírig. Van itt tornász, dzsúdómester és extrémsíelő.

Ősz Olivér egyike az ős cheerleadereknek. Már ami a magyar mezőnyt illeti. Párjával, Boldizsár Dórával alapítók a Top Flyersnél.

Oli emeli Dórit. A képre kattintva galéria nyílik Fotó: Hirling Bálint - Origo

"Szalagavatóra készültünk, és Peti (Csepi) segített az akrobatikus dolgokban - meséli Olivér. - Annyira megtetszett, amit ott láttam, hogy rögtön jelentkeztem a csapatába. Néhány hónappal később már az EB-n voltunk. Utolsónak mutattuk be a gyakorlatunkat, azt se tudtuk, mit csináltak az előttünk indulók. Képzelheted, hogy meglepődtünk, amikor kedrült, hogy nyertünk" - mondja a Testnevelési Egyetem végzős hallgatója, aki jelenleg kisebb sérüléssel bajlódik. Majdnem eltört az orra egy rosszul sikerült ugrás után.

Dóra szintén a TF-re jár, tornászedzőnek készül, jelenleg a doktori iskola hallgatója. Ha végez, ő lesz az első hazai PhD cheerleader.

"Engem is Peti hívott. Egyszer valami bemutatójukhoz kellett valaki, aki csinál néhány flicket. Annyira jól sikerült, hogy itt ragadtam."

Dóri keményen dolgozik, és Floridáról álmodik. A képre kattintva galéria nyílik meg Fotó: Hirling Bálint - Origo

Dóra és Oli párosban indulnak. Álmuk a világbajnokság.

Amikor menni készülünk, már vagy tizenöten dobálják egymást a szőnyegen. Szomorúan állapítjuk meg, hogy így, tornaruhában azért mégsem az igazi. "Higgyétek el, nagyon jól néznek ki a lányok, amikor rajtuk van a formaruha - mondja biztatóan Csepi - a neten rengeteg kép van róluk. Megígérjük, hogy ha hazaérünk, az első dolgunk lesz megnézni. És így is lett.