Vágólapra másolva!
Az európai lapok egyöntetűen jól felkészült, megfelelő képességekkel bíró vezetőként üdvözlik a NOB új elnökét, arról azonban megoszlanak a vélemények, hogy a kedden megválasztott Thomas Bachnak milyen helyzettel kell szembesülnie.

Angyal vagy ördög vette át a NOB-ot?

Svájcban azt hangsúlyozták, hogy Bach megválasztása után eloszlathatja a korábban rávetődött gyanúkat. "Egy olyan elnök lépett színre, aki a gyanú szerint a német-arab ipari és kereskedelmi kamara elnökeként egy dúsgazdag és főként saját renoméjára ügyelő arab képviselője" - írja a Neue Zürcher Zeitung. "Bach bebizonyíthatja, hogy több egyszerű strómannál." A svájci lap ugyanakkor hangsúlyozza, a döntéstől függetlenül továbbra is a nyugati világ és Észak-Amerika a nemzetközi sportélet húzószegmense. "A tíz főszponzorból hat az USA-ból származik, a televíziós jogdíjakból származó bevételek fele pedig az amerikai piacról érkezik."

A másik svájci lap, a Tages-Anzeiger megmagyarázta a német ügyvéd megválasztását. "Mivel Bach bennfentesként kényes belső információkkal rendelkezik a NOB-ról, megválasztása logikusnak nevezhető. Egy szervezetet csak olyan vezető juttathat előre, aki ismeri annak erős és gyenge oldalait, ez azonban még nem garancia a sikerre."

A francia L'Equipe Bachot diszkrét, ügyes és jó megérzésekkel bíró sportdiplomatakéntírja le, akinek úgy kell újításokat bevezetnie, és impulzusokat adnia, hogy egyidejűleg a mozgalom egységét is megtartja. A Le Figaro viszont arra figyelmeztet, hogy nem sok ideje lesz kiélvezni a sikert. "A NOB gazdaságilag jól áll, de a szocsi és a riói játékok továbbra is problémát jelenthetnek."

Az osztrák Kurier ezt a véleményt erősíti meg. "A NOB új erős embere rögtön számos kihívással szembesül. Az alig öt hónap múlva sorra kerülő szocsi téli olimpiára már most árnyékot vetnek a fenyegető terrortámadások, az emberi jogok megsértése és az orosz melegellenes törvény. A riói játékok kapcsán az elhúzódó építkezések jelentenek gondot."

A portugál Publico viszont épp azt hangsúlyozza, hogy Bachnak könnyebb a helyzete, mint elődjének. "Míg Rogge 2001-ben a Salt Lake City-i korrupciós botrány után vette át a NOB irányítását, most az ötkarikás szervezet nyugodt vizeken halad, és stabilizálódott gazdaságilag. Tavaly az év végén 683 millió euró volt a kasszában."