Mi volt Pistorius barátnőjének a fenekén?

-
South African Paralympic athlete Oscar Pistorius talks in his cellphone as he makes his way to the dock during his ongoing murder trial on March 24, 2014 in Pretoria. The murder trial of Paralympian Oscar Pistorius for shooting dead his model girlfriend will extend weeks longer than expected, with a long list of prosecution and defence witnesses yet to take the stand. The trial was supposed to have wrapped up by now, but a court statement on Sunday said the highly-publicised hearings could extend as late as May 16. AFP PHOTO / POOL - IHSAAN HAFFEJEE
Vágólapra másolva!
A barátnőjét, Reeva Steenkampot tavaly februárban lelövő Oscar Pistorius tárgyalásának 28. napján rekordszámú, három tanút is meghallgattak. Szóba került a barátnő fenekén látható seb, a gyomrában talált kaja, és az, hogy a műlábú futó színészkedett-e, amikor a holttest felett zokogott. Viszont csütörtökön sem sikerült közelebb kerülni az igazsághoz. Szerintünk legalábbis.

Christina Lundgren aneszteziológus volt az első tanú csütörtökön, őt arról kérdezték, hogy vajon mennyivel a halála előtt ehetett utoljára Reeva Steenkamp. Ez azért fontos, mert Pistoriusék azt állítják, hogy 19 óra körül evett utoljára Reeva, majd 22 órakor ment aludni. A vád szerint ugyanakkor hajnali 2 óra körül, egy órával a halála előtt is ehetett a nő, és nem sokkal a lövöldözés előtt veszekedtek egymással.

Christina Lundgren szerint legalább hat óra kell, hogy kiürüljön a gyomorból a csirke, amit állítólag Reeva evett aznap 19 és 21 óra között. Viszont lefekvés előtt jógázott, ami késleltetheti az emésztést. Ugyanígy befolyásolja az emésztést az is, hogy az áldozat menopauza előtt vagy után volt, ha anorexiás vagy bulimiás volt, ha drogot használt vagy dohányzott és antidepresszánst vagy fogyást elősegítő készítményeket szedett.

Gerrie Nel ügyész – szokásához hűen – megkérdőjelezte Lundgren szakértelmét, mondván, hogy ő egy aneszteziológus, akinek főleg élő emberekkel volt eddig dolga, nem biztos, hogy ő a megfelelő ember arra, hogy elemezze a Reeva gyomrában talált ételmaradványokat.

Pistorius ügyében ma sem jutottunk egyről a kettőre Forrás: AFP/Ihsaan Haffejee

A második tanú Yvette van Schalkwyk, Pistorius pártfogója volt, akit tavaly februárban arra kértek fel, hogy figyelje a sportoló viselkedését, próbálja érzelmileg és pszichésen támogatni őt, majd írjon róla jelentést. Pistoriust azzal gyanúsítják, hogy csak színészkedett a gyilkosság hajnalán, amikor összetörten zokogott Reeva Steenkamp holtteste felett, Schalkwyk ezt kikéri, szerinte a sportoló összeomlása teljesen őszinte volt.

"Egy olyan embert láttam, akinek teljesen összetört a szíve. Kétszer hányt a helyszínen, miközben folyamatosan sírt" – mondta Schalkwyk.

A nap harmadik tanúja Wollie Wolmarans ballisztikai szakértő volt, aki a védelem tanúja. Barry Roux, Pistorius ügyvédje főleg azért idézte be őt, hogy elmondja a véleményét arról, hogy a sportolónak fel voltak-e csatolva a protézisei, amikor lőtt, és milyen messze volt a vécéajtótól. Erre egyelőre nem kaptunk választ, Wolmarans pénteken folytatja a vallomását, azt azonban elmondta, hogy a Reeva karján látható sebekből arra következtet, hogy a nő 6–20 centiméterre volt az ajtótól, amikor a lövések érték.

Wolmaranst arról is kérdezték, hogy a Reeva jobb fenekén talált seb mitől alakulhatott ki. Volt olyan szakértő, aki azt mondta, hogy a golyó gellert kapott, és oda csapódott, de volt olyan, aki szerint ráesett az újságtartóra, és ott ütötte meg. Wolmarans szerint nem lehet pontosan megállapítani, hogy milyen testhelyzetben volt, amikor a lövések érték, de szinte biztos, hogy – ahogy ő fogalmazott – függőleges helyzetben volt, és a lövések után előredőlt.

Közelebb nem kerültünk az igazsághoz, talán majd pénteken.