Pistorius a gyilkosságán nyerészkedne

Oscar Pistorius
Olympic and Paralympic track star Oscar Pistorius is pictured during his murder trial at the North Gauteng High Court in Pretoria on May 20, 2014. Pistorius was ordered today to undergo a month of psychiatric tests to find out whether he was criminally responsible on the night he shot dead his girlfriend. AFP PHOTO/POOL/Siphiwe Sibeko
Vágólapra másolva!
Oscar Pistorius könyvet készül írni a tragikus éjszakáról, mikor négy lövéssel megölte a barátnőjét, Reeva Steenkampot. Sőt, nagyobb tervei is vannak.

A dél-afrikai paralimpiai bajnokot pénteken bűnösnek találta a pretoriai bíróság gondatlanságból elkövetett emberölés vétkében. Az áldozat szülei megdöbbentően enyhének tartották az ítéletet, és azonnal elindultak haza, Port Elizabethbe.

A végleges ítéletet október 13-án hozza majd meg Thokozile Masipa bírónő, angol lapok szerint a sportoló 15 év börtönt kaphat, de a leendő ítéletnek nincs minimuma, sőt akár felfüggesztett börtönre is ítélhetik.

Pistoriust addig sem viszik fogdába, óvadék ellenében továbbra is Arnold nagybácsikájánál lakhat. Ahol talán már el is kezdett dolgozni a könyvön, amiben elmeséli, mi történt az ominózus éjszakán, illetve milyen megpróbáltatást jelentettek számára a bírósági tárgyalások - közölte a menedzsere, Peet van Zyl.

Már ötletelnek

Nyilvánvalóan sokat hozna a konyhára a könyv, nehezen is mosná le magáról a műlábas atléta, hogy pénzt akar keresni a 29 éves modell megölésének történetével.

"Megírja a saját könyvét, már beszéltünk róla" - mondta a menedzsere. "Szóba kerültek ötletek és koncepciók, de részleteket most nem mondhatok."

Pistorius verziója szerint az éjszaka közepén zajokra riadt, betörőtől tartott, ezért fogta a fegyverét, és négyszer belelőtt a fürdőszobaajtóba, ahonnan a hangokat hallotta.

Pistorius a tárgyaláson Forrás: AFP/Siphiwe Sibeko

A Guardian úgy tudja, Pistorius még versenyezni is visszatérne, ha felfüggesztettet kapna, ezért továbbra is azon dolgozik, hogy minél jobb fizikai állapotban legyen, szem előtt tartva a 2016-os riói olimpiát és paralimpiát. A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság már jelezte: engedélyezné a legismertebb sportoló visszatérését.

"Most várnunk kell október 13-ig, csak utána kezdhetünk el gondolkodni bármin is. Utána elmondjuk a világnak, mit akarunk tenni" - jelentette ki Van Zyl.

Már a tárgyaláson is többször szóba került, hogy Pistorius a perköltségek miatt árulja a lakását, és talán ezért készül újra írni, öt évvel az életrajzi könyve után.

Történt korábban is hasonló eset: a korábbi amerikaifocista O.J. Simpsont 1995-ben hosszas bírósági tárgyaláson tisztázták a volt felesége és annak barátja megölése vádja alól, majd Ha én tettem címmel könyvet írt arról, hogyan hajtotta volna végre a gyilkosságot.

Nem lett új Mandela

Ben Williamst, a dél-afrikai Sunday Times című lap könyvrovatának vezetőjét nem lepte meg a hír, máris tud fél tucat, a Pistorius-ügyről tervezett könyvről.

"Ez azért van, mert Oscar definiálta Dél-Afrikát" - mondta. "Azt gondoltam, ő lesz a következő ikonikus figura Nelson Mandela után, de borzalmasan félresiklott minden, ezért olyan látványos az érdeklődés. Nincs kétségem, hogy tévéfilm is készül majd az ügyből."

Többé nem lesz ugyanaz

Három könyvről máris konkrétan lehet beszélni. Múlt héten jelent meg az Oscar: An Accident Waiting to Happen (kb. Oscar: Egy bekövetkezésre váró baleset). A társszerző Patricia Taylor, Pistorius volt barátnője, Samantha Taylor anyja.

A jövő hónapban jelenik meg Barry Bateman dél-afrikai újságíró és Mandy Wiener közös könyve, Behind the Door: The Oscar and Reeva Steenkamp Story (Az ajtó mögött: Oscar és Reeva Steenkamp története) címmel, decemberben pedig egy brit újságíró, John Carlin publikálja majd a Chase Your Shadow: the Trials of Oscar Pistorius (Árnyékot üldözni: az Oscar Pistorius-tárgyalások) című munkáját.

Carlin - a Rafael Nadal-biográfia szerzője - ugyanakkor nem gondolja, hogy Pistorius visszatérne versenyezni: "Bárhogy is zárul majd a tárgyalás, sokan úgy tartják majd, szándékosan ölte meg a barátnőjét. Ha megjelenne egy atlétikai pályán Manchesterben vagy Düsseldorfban vagy bárhol, rengetegen tiltakoznának ellene."