Vágólapra másolva!
Imre Géza bejutott az elődöntőbe a moszkvai vívó-világbajnokságon, és ezzel már biztos érmes.

A 40 éves magyar párbajtőröző kiélezett küzdelemben, izgalmas asszóban biztosította helyét a legjobb nyolc között az ukrán Bohdan Nyikisinnel szemben.

Egy másodpercen múlt minden


Az első három percben nagyon türelmesen vívott, de ellenfele sem kapkodott, így csak három találat esett, 2-1-es megoszlásban. A második szakaszban is megfontoltan indította akcióit, de már többször kezdeményezett, illetve csuklóra helyezett szép tusokkal 6-3-ra elhúzott. Nem zuhant azonban össze ettől ellenfele, a következő három találatot ő adta, így gyakorlatilag kezdődhetett minden elölről. A harmadik periodusban is egyenlő erők küzdelme zajlott a páston, de a vége felé - 11-12-nél, 12-13-nál és 13-14-nél - Nyikisin volt kedvezőbb helyzetben. Már csak szűk nyolc másodperc volt hátra, amikor Imre megindult, a pást szélére szorította ellenfelét, az utolsó pillanatig kivárt és - a nemzetközi szövetség közvetítése szerint - 0.81 másodperccel a vívóidő lejárta előtt egyenlített.

Imre Géza kínai ellenfelet vert a biztos éremért Forrás: MTI/Kollányi Péter


A ráadásban ő volt a kedvezményezett, de nem kivárásra vívott. Előbb egy együttes találat esett, majd Imre megint a pást végébe szorította Nyikisint, és megint megszúrta őt.

Ezt követően könnyed vívással negyedik mérkőzését is megnyerte Imre Géza, ezzel bejutott az elődöntőbe, vagyis már biztos érmes.

Li Csennel szemben egyáltalán nem volt óvatos, bátran és határozottan akciózott, sok egylámpás találatot ért el, kínai ellenfele pedig nem tudta őt föltartóztatni. Az asszó már a második három percben véget ért, Imre hét tusnyi különbséggel győzött.


Eredmények, férfi párbajtőr:

a 64 között:
Boczkó Gábor-Francisco Limardo (venezuelai) 15-11
Imre Géza-Peer Borsky (svájci) 15-13
Rédli András-Samson Mun Hou Lee (szingapúri) 15-12
Paolo Pizzo (olasz)-Somfai Péter 15-12

a 32 között:

Imre-Park Kjung Du (dél-koreai) 15-10
Ronan Gustin (francia)-Rédli 15-9
Patrick Jörgensen (dán)-Boczkó 15-11

a 16 között:

Imre-Bohdan Nyikisin (ukrán) 15-14

negyeddöntő:
Imre-Li Csen (kínai) 15-8
Jung Hszeung Hva (dél-koreai)-Enrico Garozzo 15-9
Jörgensen-Andrea Santarelli (olasz) 15-14
Gauthier Grumier (francia)-Rubén Limardo Gascón (venezuelai) 9-8