Vágólapra másolva!
Nem minden parasportoló állt a nevükben küldött közlemény mögé, Aranyosi Péter, Schiller-Kertész Judit, Zborai Gyula és Csonka András például nem ért egyet azzal az írással, amely szerdán terjedt az interneten.
  • Ott voltunk, amikor a parasportolók szembesítették, és lemondásra szólították fel Gömöri Zsoltot - nézze meg itt!

A dolog előzménye, hogy Gömöri Zsolt beismerte, hogy Deutsch Tamás alelnök javaslatára négy szövetségi munkatárs devizahitelét rendezte a Magyar Paralimpiai Bizottság, többek között Gömöriét is, aki a botrány kirobbanása óta visszafizette a hárommillió forintot.

Gömöri ügye nagy lavinát indított el Forrás: MTI/Kollányi Péter

Erre reagálva jelent meg egy alá nem írt, de a paralimpikonok nevében kiadott közlemény szerdán, amely így fogalmaz:

"Az évek óta etikátlanul működő Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke és vezetősége, az elmúlt napokban kiderült erkölcsi visszásságok, valamint a paralimpiai mozgalom rossz hírbe hozása miatt azonnal követeljük az alábbi pontok teljesítését!

1. Az elnök, az elnökség, valamint a felügyelőbizottság mondjon le, ha nem, rendkívüli közgyűlés összehívását kérjük!

2. A MOB vegye át az MPB ideiglenes irányítását az új elnökség felállításáig!

3. Kérjük, az ügyészség, az Állami Számvevőszék és a MOB indítson azonnali vizsgálatot!

4. Követeljük, hogy az elnök és az elnökségi tagok társadalmi munkában végezzék az MPB-nél vállalt tevékenységüket!

5. Minden sportági szakszövetség határolódjon el a jelenlegi MPB-elnök és az elnökség tevékenységétől!

6. Követeljük, hogy az MPB működése átlátható és nyílt legyen, valamint visszamenőleg személyes és anyagi felelősséget vállaljon a jelenlegi MPB elnök és elnökség!

7. Kérjük a parasportot támogató magyar kormány, a miniszterelnök úr és a köztársasági elnök úr segítségét, hogy a jövőben biztosítsa a fogyatékkal élő sportolók felkészülését és versenyekre való kijutását!

8. A szövetségi kapitányok, edzők, szakemberek és sportolók részesüljenek anyagi megbecsülésben!”

Csütörtökön az MPB is egy közleményben reagált

"Alulírott paralimpikonok, paralimpiai bajnokok, helyezettek és a paralimpiai mozgalomban dolgozó szakemberek kijelentjük, hogy "A paralimpikonok, paralimpiai bajnokok" nevében 2015. május 13-án megjelent nyilatkozattal kapcsolatban minket senki nem keresett meg, illetve elhatárolódtunk a megkereséstől.

Deutsch ötlete volt a végtörlesztés Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Azt gondoljuk, hogy a nyilatkozatot az általunk ismert, tisztességes paralimpikonok nem írhatták, hiszen a parasportolók a fair play szellemében élő sportemberek, akik véleményüket nyíltan vállalják.

Meggyőződésünk, hogy a problémákról nyíltan kell beszélni, de a magyar parasport körül kialakított hecckampányt, valamint a paralimpiai mozgalom szellemiségével való visszaélést határozottan elutasítjuk.

A nyilatkozatot vállalja: Aranyosi Péter, Schiller-Kertész Judit, Zborai Gyula, Csonka András. Mindannyian szerepeltek már paralimpián."