Vágólapra másolva!
Magyar csapat is esélyes a szombaton induló nyolcnapos, az Alpok vonulatait átszelő, 268 kilométer hosszú futóversenyen. Németh Csaba és Karlowits-Juhász Tamás célja a dobogó.

Olvasni is fárasztó, nemhogy teljesíteni: hatszázan, párban, 268 kilométert futnak nyolc nap alatt a szombaton kezdődő Gore-Tex Transalpine nevű versenyen. Mint a neve is mutatja, a verseny átszeli az Alpokat, a nyomvonal föl-le tekereg az ösvényeken. Több mint 16 kilométer szintkülönbséget kell fölfelé teljesíteni, közel 15-öt lefelé. A résztvevők négy országon kelnek át: Németországból indulnak, keresztülfutnak Svájcon és Ausztrián, végül az olaszországi Dolomitokban érnek célba.

A legmagasabb csúcsot már körbefutotta

Háromszáz kétfős csapat indul, köztük egy magyar. Az egyik tag Németh Csaba, a legismertebb magyar ultrafutó, aki 2006-ban egyedüli nem szponzorált versenyzőként második lett a terepfutás olimpiájának tartott Ultra Trail du Mont Blanc-on (a Mont Blanc körül rendezett, 170 kilométeres verseny), a győzelméhez sem sok hiányzott. A miskolci sportember akkor amatőrként a hátsó sorokból indult, utána hősként fogadták. Azóta ötször indult, és mindig az első tízben végzett.

Karlowits-Juhász Tamás és Németh Csaba Forrás: Molnár Anikó


"Ezt a különleges versenyt már évekkel ezelőtt kinéztem magamnak. Hihetetlenül vonzó vizuális élményt kínál egy ilyen Alpok-átkelés, miközben a fizikai teljesítőképesség határait is feszegethetjük.

– mondta Németh Csaba.

Kéktúra a mezen

Németh Csaba az Országos Kéktúrát népszerűsíti, a mezein ez a felirat szerepel. Az Országos Kéktúra, a Dél-dunántúli Kéktúra és az Alföldi Kéktúra alkotja az Országos Kékkört, mely 2550 kilométer hosszan kanyarog Magyarország tájain. Németh volt az első, aki végigfutotta az egészet, még 2002 telén, 19 nap alatt. Azt mondja, ezen a túrán rádöbben az ember, nem kell elmenni az országból ahhoz, hogy szépet lássunk. A kéktúra nagyköveteként támogatja a Magyar Természetjáró Szövetség azon célját, hogy a jelzéseket felújítva, megújult infrastruktúrával, megfelelő szálláshelyekkel, szolgáltatásokkal a jelenleginél is népszerűbb túraútvonal legyen.

Karlowits-Juhász Tamással, azaz Karlosszal 15 éve versenyeznek – eddig ellenfelekként, most először egy csapatban. Karlosz bízik abban, hogy erős párost alkotnak majd: "Közel egy éve beszéltünk róla először, akkor még csak egy álom volt. Több mint 15 éve futunk együtt, követjük egymás pályafutását. Ezalatt megismertük egymás hibáit és képességeit. Noha erős mezőnyben kell bizonyítanunk, mindketten úgy érezzük, van esély akár a pódiumot is elérni. Ebben segíteni fog Csaba több évtizedes rutinja és az a tény, hogy jól ismerjük egymást, és így a tudásunkat és erőnket össze tudjuk rakni, és remek párost alkotva fogunk versenyezni" – mondta Karlowits-Juhász Tamás.

Változó nyomvonal

A versenyt 2010 óta rendezik meg, a nyomvonala szinte minden évben más. Sokáig úgy volt, hogy Németh Csaba vegyes csapatban indul, de svájci partnere sérülése miatt lemondta a versenyt. Azért esett a választása Karlowits-Juhász Tamásra, mert Németh szerint ő a legalkalmasabb partner jelenleg a hazai mezőnyben, aki stabil és megbízható eredményekre képes.

Akadnak persze hozzájuk hasonlóan kemény versenyzők.

A Masters kategóriában (itt az összesített életkor nyolcvan év fölött van) majdnem nyolcvan csapattal kell az erejüket összemérniük. Közöttük 6-8 hasonlóan erős futópáros lehet.

Egy magyar már győzött

2012-ben volt már magyar győztese a versenynek: akkor Wermescher Ildikó német csapattársával 41 óra 28 perc alatt teljesítette a távot, a nők között elsőként. Wermescher Ildikó egyébként Németh Csaba csapattársa a svájci Mammut cég professzionális futócsapatában.

Molnár Anikó – Turista Magazin