Vágólapra másolva!
Nepáli az első női csapat, amely meghódította a földrészek legmagasabb csúcsait: a hegymászók pénteken érkeztek vissza a himalájai országba.

Az expedíció 2008-ban indult a Csomolungma (Mount Everest) megmászásával és tavaly december 23-án ért véget az antarktiszi Mount Vinson meghódításával. A hazaérkező hegymászókat hatalmas tömeg fogadta pénteken a repülőtéren, ahol a csapatvezető Shailee Basnet elmondta, hogy a céljuk elérése után is tovább folytatják a mászást.

Anyagi problémák miatt a hétfős csapatból mindössze négyen tudták teljesíteni az utolsó kihívást. A mászók saját megtakarításaikból és szponzorok, valamint forrásteremtő kezdeményezések révén finanszírozták az utakat. A Mount Everestre való feljutás után a csoport leküzdötte az ausztrál Mount Kosciuszkót, az európai Elbruszt, az afrikai Kilimandzsárót, a dél-amerikai Aconcaguát, az észak-amerikai Mount McKinley-t (Denali) és az antarktiszi Vinson-hegyet is.

Kevés nő bírja ezt

Ang Tshering, a nepáli hegymászók szövetségének illetékese megerősítette, hogy Basneték voltak az első női csapat, amely meghódította a hét földrész legmagasabb hegycsúcsát. A világ 14 legmagasabb hegye közül nyolc Nepálban van, ám a himalájai ország hegymászóinak csupán töredéke nő. A Csomolungmára eddig feljutott több mint négyezer mászónak több mint a fele nepáli, de közülük csak két tucatnyian nők.


A rendkívül alacsony arány részben azzal magyarázható, hogy a hagyományos nepáli társadalom- és családfelfogásban a nők helye otthon van, miközben férjük expedíciót vezet a havas ormokra vagy nyugati hegymászók felszerelését cipeli a magaslati táborokba.

A most véget ért expedíció célja az volt, hogy megváltoztassák a hegymászásról mint a férfiak sportjáról kialakult képet az országban. Útjaik során a hegymászók iskolás gyerekekkel beszélgettek és más nőket is a hegycsúcsok meghódítására buzdítottak.

Az első nepáli nő, aki 1993-ban megtette a 8850 méteres Mount Everestre vezető utat, Paszang Lhamu volt, de a csúcsról való leereszkedés közben életét vesztette.