Mégis brutális büntetést kaphat Pistorius

South African Paralympic athlete Oscar Pistorius (C) arrives at the High Court in Pretoria on October 21, 2014. Pistorius will finally learn his sentence for shooting dead his girlfriend on Valentine's Day last year, bringing an end to a gripping seven-mo
A dél-afrikai Oscar Pistorius kilenc évet ült börtönben
Vágólapra másolva!
Hét hónapos tárgyalását követően Oscar Pistorius 2014 októberében 5 éves börtönbüntetést kapott gondatlanságból elkövetett emberölésért. A legfrissebb fejlemények szerint ennél jóval súlyosabb, több mint 15 éves börtön is várhat rá. 

A 27 éves sportoló 2013. február 14-én a saját házában a fürdőszoba ajtaján keresztül négy lövéssel agyonlőtte 29 éves barátnőjét, Reeva Steenkampot, mert állítása szerint betörőnek vélte. Az ellene indult büntetőper végén, 2014. október 21-én Thokozile Masipa bírónő ítéletként azt jelentette be: "Öt év börtön gondatlanságból elkövetett emberölésért. Ezt ítéletet találtam fairnek és igazságosnak" - hirdette ki döntését Masipa.

Oscar Pistorius ügye súlyosabbra fordult Forrás: AFP/Gianluigi Guercia


Az ítélet szerint Pistoriust - bizonyos feltételek teljesülése, így például jó magaviselet esetén - akár már tíz hónap után kiengedhetik a börtönből, és büntetése hátralévő részét házi őrizetben töltheti le.

Vitatott indíték

Igen ám, csakhogy a dél-afrikai ügyészség megfellebbezte a hatszoros paralimpiai bajnok futó ügyében hozott ítéletet, és súlyosabb büntetést kér a barátnője megöléséért ötéves szabadságvesztésre ítélt sportolóra.

Az ügyészség szóvivője, Nathi Mncube közölte, hogy nemcsak a büntetés mértékét vitatják, hanem azt is, hogy Pistoriust csak gondatlanságból elkövetett emberölésben találták bűnösnek. A vádhatóság szerint az atléta szándékosan végzett otthonában 29 éves barátnőjével, Reeva Steenkamppal.

A szakértők között sincs konszenzus

Egyes jogi szakértők szerint a fellebbezésnek volt alapja, részben azért, mert szerintük a bírónő tévesen értelmezte az afrikai jogrendben meglévő "eshetőleges szándék" (dolus eventualis) elvét, ami a bűnösség szándékos megnyilvánulási formájának enyhébb formája. E szerint bárki felelősségre vonható, ha előre látja, hogy fennáll az emberölés eshetősége, és mégis elköveti tettét. Egyes szakértők nem értik, miért döntött a bírónő úgy, hogy Pistorius nem látta előre, hogy valaki meghalhat, ha négy lövést is leadott. Más jogászok viszont helytállónak minősítették az ítéletet.

Oscar Pistorius ügyvédei mindent elkövettek, hogy érvénytelenítsék az ügyészség beadványát, de nem jártak sikerrel: Masipa bírónő helyt adott az ügyészség fellebbezésének, így az eset a Legfelsőbb Bíróság hatáskörébe kerül.

Gyilkosság és emberölés

A első magyar, kódex jellegű, modern büntetőtörvénykönyv, a Csemegi-kódex még különbséget tett gyilkosság és emberölés között aszerint, hogy a szándékos emberölést előre kitervelten követték-e el vagy sem. A gyilkosság kifejezés már nem szerepel a magyar jogi terminológiában. Helyette az emberölés minősített eseteiről beszélünk, a Dél-Afrikában is használt angolszász jog viszont ismeri a gyilkosság fogalmát, melyet akkor alkalmaz, ha a bűncselekményt szándékosan, előre kitervelten, különös kegyetlenséggel, nyereségvágyból vagy más aljas indokból, illetve célból követik el.


Ha a vád sikeresen bizonyítja, hogy eddig tévesen minősítették gondatlanságból elkövetett emberölésnek az esetet, és helyette gyilkosságért ítélek el Pistoriust, akkor az AP jelentése szerint minimum 15 év börtönbüntetés vár majd a sportolóra.

A per egész biztosan hosszú ideig elhúzódik majd, hiszen csak az 2-3 hónapot vesz majd igénybe, hogy a Legfelsőbb Bíróságon iktassák az ügyet, de akár évek is eltelhetnek, mire kitűzik a tárgyalás napját.

Pistorius egy módon mégis megmenekülhet: a Legfelsőbb Bíróság vizsgálni fogja, hogy Masipa bírónő egyáltalán jogosan engedélyezte-e az ügyészségnek, hogy fellebbezzen a döntése ellen, de szakértők szerint kicsi az esély, hogy a már jóváhagyott fellebbezést mégis érvénytelenítsék.