Vágólapra másolva!

Ötszáz halott hegymászóra emlékeztek

Jubileumi ünnepséggel emlékeztek kedden a svájci Matterhorn meghódításának 150. évfordulójára a csúcshoz közeli Zermattban. A rendezvényen egyúttal arról a több mint 500 hegymászóról is megemlékeztek, akik az idők során a hegyen lelték halálukat.

Az évforduló alkalmából kedden csöndbe borult a hegycsúcs, a hatóságok egyetlen hegymászót sem engedtek fel. A rendelkezésnek 5000 svájci frankos bírság kilátásba helyezésével adtak nyomatékot.

Ami pedig a látványosságot illeti: a szervezők fényjelzéseket helyeztek el azon az útvonalon, amelyen az első mászók felértek a csúcsra.

A brit Edward Whymper vezette héttagú expedíciónak sikerült elsőként meghódítani az Alpokban a svájci-olasz határon fekvő, 4478 méter magas Matterhornt 1865. július 14-én.

A hegyről való leereszkedés közben a csoport négy tagja életét vesztette.

Az alpesi Zermatt falu azonban világhírű nyaralóhellyé vált, egyre több turistát és hegymászót vonzott. Manapság évente háromezren indulnak onnan a csúcsra.

A helyi hatóságok szeretnék, ha hosszú távon némiképp csökkenne a csúcs forgalma. Ezt a törekvést célozza az a lépés is, hogy

a 3260 méter magasan fekvő hörnlihüttei alaptábor ágyainak számát 170-ről 140-re csökkentették.


A jubileumra emlékezve pénteken az első expedíció összetételét idézve brit, francia, olasz és svájci hegymászók indulnak a csúcsra.