Vágólapra másolva!
Vannak, akik kétségbe vonják, hogy a darts sport-e egyáltalán, de szerintünk ez egyáltalán nem kérdés, ráadásul az ezerszer látott filmek helyett kiváló szórakozást ígér az év végére, és 2016 első napjaira a legpontosabb kezű dobógépek összecsapása. Visszatér-e a trónra a király, Phil Taylor? Megvédi-e a címét Gary Anderson? Ledózerolja-e a mezőnyt a félelmetes Michael van Gerwen? Január 3-án minden eldől, de addig is ismerkedjünk a duplákkal, a kiszállóval és a kilencnyilassal.

Mi jut eszébe december végéről? Az év végi rohanás, a Reszkessetek, betörők!, az ünnepek alatt is focizó PL-csapatok – és, igen, a darts-vb. Valamit nagyon tudnak ezek az angolok, a tévén keresztül is átjön az elképesztő hangulat, ami a vébé helyszínén uralkodik. A londoni Alexandra Palace-ban több ezer ember bulizik, sokan közülük vicces jelmezekbe öltözve csápolnak a darts himnuszára, a Planet Funk Chase the sun című dalára.

Sokan kétségbe vonják, lehet-e egyáltalán sportnak nevezni a dartsot. Mindenesetre a mostani vébén 300 ezer font (129 millió forint) a győztes pénzdíja, és a játékosok népszerűsége Nagy-Britanniában és Hollandiában a rocksztárokéval vetekszik. A vb-döntőt 1,7 millióan követik a Sky Sportson, szóval nehéz lenne rásütni azt a kezdeti sztereotípiát, hogy ez még mindig csak iszákos férfiak vagánykodása, főleg, hogy már nem is ihatnak alkoholt a versenyzők.

Visszajön-e Taylor?

Becenevek, bevonuló zenék, saját szurkolótáborok: a körítés olyan, akár egy világbajnoki címről döntő bokszmeccs előtt, csak itt a pofonok helyett nyilak röpködnek.

A sportág legnagyobb királya a 16-szoros világbajnok Phil Taylor. Olyan ő a dartsban, mint Roger Federer a teniszben, vagy Valentino Rossi a MotoGP-ben. 1994 óta 22 huszonkét vb-döntőt rendeztek,

tizennyolcszor eljutott a döntőig, és tizennégyszer meg is nyerte.

Még nem lehet őt leírni, Taylor 55 évesen is éhes a sikerre Forrás: AFP


A szurkolók sokáig azért ültek le a tévé elé, hogy megnézzék, megtöri-e valaki a szédületes szériáját – 1995 és 2007 között kétszer fordult elő, hogy más nyerte a vb-t –, mostanság pedig az foglalkoztatja őket, visszaküzdi-e magát az öreg a csúcsra. 2013-ban még ő emelte a magasba a barátjáról, a legendás kommentátorról, a 2012 nyarán rákban elhunyt Sid Wadellről elnevezett trófeát, egy évvel később azonban kiesett Michael Smith ellen a második fordulóban, legutóbb pedig a döntőben kapott ki Gary Andersontól.

Leg, szett, meccs

A világbajnokságon összesen 72 versenyző indult, közülük nyolcan a selejtezőben búcsúztak, így alakult ki a 64-es főtábla. Az első körben három, a második és harmadik fordulóban négy, a negyeddöntőben öt, az elődöntőben hat, a döntőben hét nyert játszmáig tart a meccs. Egy játszmához három 501-ről induló leget kell megnyerni. Ahhoz, hogy egy játékos be tudja fejezni a leget, dupla értékű szektorba, vagy a tábla középen lévő bullba kell dobnia a nyilat.

A nyíllal a kezében két évtizedig megingathatatlannak tűnő, az ellenfél legkisebb rontását is kihasználó Taylor az Erőpróba című, nemrég itthon is megjelent könyvében részletesen elmeséli, hogyan őrlődött magában azok után, hogy 2013-ban kikapott Smith-től. Belevágott egy portugáliai méregtelenítő kúrába, de hiába érezte újra fittnek magát jelentős súlyfelesleget ledobva,

jöttek az újabb kínos vereségek.

Kénytelen volt szembesülni vele, hogy a válása okozta magánéleti nehézségek fokozatosan maguk alá temetik.

Nem állítjuk, hogy akik addig a mindenkit elsöprő mumust látták benne, azok szemében szánni való nagyapává vált, de tény, a Power, vagyis erő becenévre korábban tökéletesen rászolgáló klasszis az Olümposzról visszaült a halandók közé.

Letépem a fejét, és darabokra szedem

A mostain vb-nek így nem az 55 éves Taylor a fő esélyese, hanem a félelmetes formát mutató Michael van Gerwen. Idén minden nagy tornán döntőt játszott, és megnyerte többek között a vébé után a legrangosabbnak számító World Matchplayt, a UK Opent, a Grand Slamet, az Eb-t, valamint a Masterst. A mindössze 26 éves holland a sportág legfiatalabb világbajnoka, és minden gesztusa arról az őt szinte szétfeszítő győzni akarásról árulkodik, ami Taylort a legnagyobbá tette.

– írta a könyvében Taylor. Van Gerwent pedig nem nagyon érdekli, hogy szimpatikus-e a nézőknek, ha egy 180-as pontszám után hatalmasat bokszol a levegőbe.

Az ilyen mozdulatok miatt szokták nagyképűnek elkönyvelni Van Gerwent Forrás: AFP


"Magabiztos vagyok. Arra gondolok, hogy kisétálok, letépem a fejét, és darabokra szedem" – idézi a vébét felvezető Darts 2016 magazin a Mighty Mike, azaz Hatalmas Mike becenevű hollandot, aki az első körben nagy blamától mentette meg magát azzal, hogy még időben kapcsolt a selejtezőből érkező német Eidems ellen.

Csupa izgalmas fazon

Ha nem Van Gerwen ünnepel majd a január 3-ai döntő után, akkor talán honfitársa, Raymond van Barneveld, az egykori postás, aki balkezes létére jobbal dob. Vagy a címvédő Gary Anderson, aki a snooker helyett azért döntött a darts mellett, mert nem akart folyton fizetni az asztalbérlésért. Esetleg James Wade, aki Taylor szerint a legjobb játékos azok közül, akik még nem voltak világbajnokok – ő nemrég a bipoláris depresszióból küzdötte vissza magát. És ott van még a kétszeres világbajnok Adrian Lewis, Taylor egykori mentoráltja, aki a 2011-es vb-győzelme után vérig sértette az öreget azzal, hogy elbagatellizálta a szerepét a saját sikerében. És végül a darts papagája, a rikító színekbe öltöző, tarajos frizuráját egy fejére festett kígyóval súlyosbító Peter Wright, aki azzal húzza fel az ellenfeleit, hogy időnként a harmadik dobása előtt nekiáll a közönséget vezényelni.

Elvéreztek már nagy nevek

A világbajnokság december 19-én kezdődött, és az első körben rögtön kiesett pár nagy név. Nincs már versenyben a 2012-ben negyeddöntőt játszó belga Kim Huybrechts, a 9. helyen kiemelt angol Ian White, az ausztrálok nagy kedvence, a Varázsló becenévre hallgató Simon Whitlock és a tavaly a legjobb nyolcba jutó skót Robert Thornton.

Csupa színes egyéniség, és ezen nem változtat az sem, hogy első ránézésre életükben nem futottak egy métert sem. Pedig a dartshoz nemcsak sebészi pontosságú kéz és hideg fej kell: egy-egy meccsen akár két-három órát is eltöltenek a játékosok a reflektorok melegében, és a folyamatos koncentráció fizikailag is kimerítő.

A tudományos magyarázatokra még várni kell

"A darts egyik leglebilincselőbb jellemzője, hogy valójában mennyire keveset értünk abból, ami történik. Mitől van az, hogy egy játékos beindul, és tíz dobásából kilenc tripla lesz? Van annak valamiféle pszichológiai oka, hogy egyesek jobban dobják a kiszállókat, mint mások? Létezik egyáltalán olyan, hogy ideális röppálya, ideális szög vagy ideális sebesség? Tedd fel ezt a kérdést bármelyik játékosnak, és kétféle választ kaphatsz: értetlenkedő tekintetet vagy jól bejáratott közhelyeket. A fizika, a mechanika, a neurológia és a pszichológia egyesül a dartsban, de a sportágnak mégsincs meg a tudományos szókincse, amely ezt közérthetően meg tudná fogalmazni" – írta Jonathan Liew, a Telegraph újságírója.

Gary Anderson a címvédésrt hajt, a mögötte álló Adrian Lewis pedig a harmadik vb-címére Forrás: AFP


Ne becsüljük alá a dartsosok képességeit, kevesen tudnak a fontos pillanatokban tökéletesen koncentrálni, miközben

több ezer ember tombol és énekel a háta mögött.

Taylor írta a könyvében, hogy amikor 2007-ben hirtelen halálban elbukta a Van Barneveld elleni döntőjét, egy ideig pszichológushoz járt, aki azt tanácsolta neki, hallgasson tömegzajt felvételről.

"Olyasmikre is biztatott a pasas, hogy meditáljak, és képzeljem el újra meg újra a pillanatot, amikor rákészülök a világbajnoki címhez szükséges győztes duplára. Csak épp nem használt semmit az egész" – írta a világ legjobban dartsozó vécélehúzó-készítője.

Nem mindegy, milyen nyilak

Nem is gondolnánk, mekkora jelentősége van a nyíl minden egyes alkotóelemének, az acélhegynek, a testnek, a szárnak, a tollnak. Taylor le is írja könyvében, milyen nehézségeket okozott számára, amikor 2014 februárjában támogatót váltott, és a Target nyilaival vette célba a tripla húszas mezőt a táblán.


Aki már próbálta a 20-as mezőbe háromszor egymás után bedobni a nyilat, az képzelje el, milyen lehet, úgy eldobni azt a kis volfrámdarabot a 237 centire lévő tábla meghatározott pontjára, hogy súlyos fonttízezrek forognak kockán.

Még szerencse, hogy rajtunk nincs ekkora nyomás, elég leülni a tévé elé, és élvezni a dzsemborit.