A britek töröltetnék az atlétika világrekordokat

Marija Szavinova Jekatyerina Pojsztogova londoni olimpia dopping
(FILES) - A file picture taken on August 11, 2012 shows Russia's gold medalist Mariya Savinova (L) celebrating with Russia's bronze medalist Ekaterina Poistogova (R) at the end of the women's 800m final at the athletics event of the London 2012 Olympic Games. Russian athletes suspected of doping will be barred from competing at the world championships starting in Beijing next week, the All-Russian Athletics Federation said November 9, 2015. On November 8, ARD reported that the International Association of Athletics Federations (IAAF) had recently demanded explanations from Russian sporting authorities regarding athletes suspected of doping, including Olympic gold medallist Mariya Savinova and bronze medalist Ekaterina Poistogova. AFP PHOTO / FRANCK FIFE
Vágólapra másolva!
A Brit Atlétikai Szövetség a sportág megújulása és hitelességének visszaszerzése érdekében 14 pontos javaslatcsomagot állított össze, amely többek között a jelenlegi világcsúcsok törlését is tartalmazza.

Ed Warner, a brit atlétika első embere a BBC-nek hétfőn elmondta, radikális reformokra van szükség, mert "az atlétika egésze kérdőjeleződött meg tavaly úgy, ahogy még soha".

egy új korszak érdekében, ezekre van szükség. Minden megoldásra nyitottnak kell lennünk, hogy visszaállítsuk sportágunk hírnevét" - nyilatkozta a BBC-nek Ed Warner.

A brit javaslatok között a világcsúcsok törlése mellett többek között szerepel, hogy a doppingesetek minimális büntetését nyolc évre kell növelni, így

az érintetteket két olimpiai ciklusból is kizárnák,

illetve, hogy a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) minden doppingellenőrzést nyilvános rendszerben vezessen. A britek szerint kriminalizálni kell a tiltott szerek beszerzését, szállítását, és azokat a tiszta versenyzőket, akik doppingoló riválisok miatt estek el pénzdíjaktól, kompenzálni kell.

Marija Szavinova (b) Ekaterina Pojsztogova (j) ünnepelnek a londoni olimpián Forrás: AFP/Franck Fife

A szigetországi szövetség mostani kiállását a sportágat alapjában megrengető botrányok eredményezték. Tavaly ugyanis bebizonyosodott, hogy Oroszországban központilag irányított doppingolás folyt az atlétáknál, majd kiderült: a nemzetközi szövetség (IAAF) közvetlen vezetői is érintettek voltak abban, hogy az orosz esetek ne kerüljenek nyilvánosságra.

Az elnök tussolta el a botrányt

Az IAAF-et tavaly augusztusig iránytó Lamine Diack ellen jelenleg is nyomoznak a francia hatóságok korrupció és pénzmosás gyanúja miatt. A vádak szerint Diack megvesztegette Gabrielle Dolle-t, az IAAF korábbi doppingellenes igazgatóját, hogy

késleltetve számoljon be az orosz sportolók doppingvétségeiről.

A Le Monde című francia napilap pedig úgy tudja, hogy Diack másfél millió eurót (471,4 millió forint) kért az Orosz Atlétikai Szövetségtől 2012-ben. Diack és több más IAAF-funkcionárius - köztük a fia - a gyanú szerint egymillió eurót (312 millió forint) fogadott el az oroszoktól azért, hogy atlétáik doppingügyei ne kerüljenek nyilvánosságra.

Lamine Diack, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség korábbi elnöke IAAF2 Forrás: AFP

A botrány nyomán az IAAF november 13-án felfüggesztette orosz tagszövetségét, ami azt jelenti, hogy versenyzőik jelen állás szerint nemzetközi versenyeken nem vehetnek részt, csak hazai viadalokon szerepelhetnek, s ha a döntés nem változik, a nyári riói olimpián sem lehetnek ott.