Vágólapra másolva!
A tízszeres magyar bajnok, Európa- és világbajnok, világkupa győztes Besenyei Péter kapja jövőre a Nemzetközi Repülő Szövetség Léon Biancotto díját, amely a műrepülő sportág legmagasabb elismerése. Besenyei a második magyar, akit ezzel a kitüntetéssel jutalmaznak példátlan karrierje elismeréseképpen, 2006-ban Katona Sándor, a '62-es világbajnok csapat tagjaként kapta meg ugyanezt a díjat.

Több ezer levegőben töltött óra és számos hazai, európai és világbajnoki cím - Besenyei Péter lenyűgöző, több mint 40 évet felölelő karrierjét idén a Nemzetközi Repülő Szövetség Műrepülő Szakbizottsága (CIVA) a sportág legmagasabb elismerésével, a Léon Biancotto diplomával díjazza. Hazánk legeredményesebb pilótája jövőre veheti át a díjat Lausanne-ban.

Besenyei Péter tavaly, 66 futam és 10 eredményekben gazdag szezon után végleg elbúcsúzott a Red Bull Air Race mezőnyétől és a versenyzéstől. A szakmai elfoglaltságok és díjak mellett a pilóta más megtisztelő címeket is kapott az elmúlt évben.

„Most hétvégén voltunk kint a cseh, szlovák és osztrák határ mentén fekvő Kravi Hora-ban, amely demokratikus borivó „köztársaságként" működik Európában. Van miniszterelnökük, zászlajuk, saját pénznemük, útlevelük, és

- mesélte nevetve Besenyei Péter.

Besenyei Péter Forrás: Origo

„Pár héttel korábban pedig a Badacsonyi Vinum Vulcanum borlovagrend tagjává avattak. Ezzel négy magyarországi és egy szlovén térségnek lettem borlovagja" - mesélte Besenyei Péter,

aki a borok szakértő ismerete mellett zongorázással tölti szabadidejét.

„Tavaly télen újra nekiálltam zongorázni egy zongoraművész barátommal, de sajnos a sűrű évközbeni programok miatt áprilistól nem volt időm gyakorolni. Most télen azonban újra elkezdem" - mesélte a műrepülő pilóta.