Meghalt az orosz doppingellenes ügynökség volt főnöke

Nyikita Kamajev, atlétika
A file picture taken on October 21, 2013 shows Russia's anti-doping agency RUSADA's executive director Nikita Kamayev speaking during an interview with AFP in Moscow. The former head of Russia's anti-doping agency RUSADA, Nikita Kamayev, who resigned last year over scandalous allegations of state-sanctioned doping, has died aged 50, TASS state news agency reported. AFP PHOTO / VASILY MAXIMOV
Vágólapra másolva!
Lemondása után két hónappal szívinfarktusban meghalt Nyikita Kamajev, az orosz doppingellenes ügynökség korábbi főnöke. A hírt az ügynökség korábbi főigazgatója, Ramil Habrijev hozta nyilvánosságra.

„Korábban egyszer már panaszkodott a szívére, de azt megelőzősen soha. Legalábbis nekem, talán a felesége tudott ilyen problémáról" – nyilatkozta Habrijev, aki december közepén mondott le posztjáról Kamajevvel együtt.

Az ARD december 3-án mutatta be az Eltitkolt dopping - így készülnek az orosz győztesek című dokumentumfilmet. A részben titokban rögzített kép- és hangfelvételek állítólag bizonyítják, hogy az államilag támogatott doppingrendszer, a pozitív tesztek eltussolása és a korrupció is hozzájárul az orosz sportolók eredményeihez.

Nyikita Kamajev Forrás: AFP/Vasily Maximov

A botrány kirobbanása után a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség háromtagú vizsgálóbizottságot alakított, amely az Orosz Atlétikai Szövetség és az ország atlétáinak eltiltását javasolta a Nemzetközi Atlétikai Szövetségnek.

Az IAAF november 13-án felfüggesztette orosz tagszövetségét, így a versenyzők nemzetközi versenyeken nem vehetnek részt, csak hazai viadalokon szerepelhetnek, és ha a döntés nem változik, a nyári riói olimpián sem lehetnek ott.

A nemzetközi szövetség egy hónapja, január elején örökös eltiltással sújtotta Valentyin Balahnyicsevet, az orosz szövetség tavaly februárban lemondott elnökét, és Alekszej Melnyikovot, az orosz atléták korábbi szövetségi kapitányát.