Társoldalunk:

Orosz doppingbotrány: új elnöke van a szövetségnek

2016.01.16. 15:13

Új elnöke van a doppingbotrány sújtotta orosz atlétikának, a szövetség (VFLA) élére szombaton Dmitrij Sljahtyint választották meg.

A közép-oroszországi Szamara sportminisztereként is tevékenykedő, korábban pedig atlétaedzőként dolgozó Sljahtyint egyhangúlag választották meg, miután a legkomolyabb ellenfelének tartott Mihail Butov egy háttér-megállapodás értelmében nem indult a szavazáson. Butov 2008 óta a VFLA főtitkára, de a szövetség korábbi vezető tisztségviselői ígéretet tettek rá, hogy ezúttal nem jelöltetik magukat.

Követni fogják az iránymutatást

Az új elnök kifejtette: mindenben követni fogják a nemzetközi szövetség (IAAF) iránymutatásait, hogy feloldják az orosz atléták eltiltását.

Dmitrij SljahtyinForrás: AFP

"A feladat egyszerű: az orosz atlétikát ismét a világ élmezőnyébe vezetni, és visszaállítani a bizalmat a sportág iránt" - jelentette ki Sljahtyin, akinek egyelőre nyolc hónapra szól a megbízatása, mert a riói olimpia után, szeptemberben új választást tartanak.

Államilag támogatott dopping

A 2014-ben kirobbant doppingbotrány nyomán az IAAF tavaly november 13-án felfüggesztette az orosz tagszövetséget, ami azt jelenti, hogy versenyzőik jelen állás szerint nemzetközi versenyeken nem vehetnek részt, csak hazai viadalokon szerepelhetnek, s ha a döntés nem változik, a nyári riói olimpián sem lehetnek ott. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) jelentésében megállapították, hogy az orosz atlétikában jelentős mértékű, államilag támogatott doppingolás zajlik.

A WADA-val és az IAAF-fel zajló tárgyalásokat vezető Gennagyij Aljosin elmondta, hogy az új elnök eseti válságkezelő testületet hoz létre, amelyet ő maga irányít majd. Hozzátette: átmenetileg, az új vezetés hivatalba lépéséig Butov marad a főtitkár.

Örökös eltiltás

A VFLA korábbi elnöke, Valentyin Balahnyicsev a botrány következtében tavaly februárban lemondott, majd az IAAF örökös eltiltással sújtotta. Az elmúlt 11 hónapban Vagyim Zelicsenok irányította az orosz szövetséget.