A lelátókon is spórolnak a riói szervezők

strandröplabda
Mexican player Bibiana Candelas shows a move to her partner during the beach volleyball bronze medal match against Canadian Marie Lessard and Sarah Maxwell 21 July, 2007 for the XV Pan American Games Rio 2007, in Rio de Janeiro, Brazil. AFP PHOTO/Evaristo SA
Vágólapra másolva!
A költségcsökkentés jegyében nem építik meg az evezős és kajak-kenu pályára ígért úszó főlelátót, illetve a strandröplabda helyszínre is a tervezettnél kevesebb néző látogathat majd ki az augusztusi riói olimpián.

Az ötkarikás sportágakkal foglalkozó Insidethegames.com honlap kiemelte, hogy a szervezők bejelentése szerint a Lagoa Rodrigo de Freitas evezős és kajak-kenu pályára megálmodott 4000 férőhelyes lelátó megspórolásával kétmilliárd realt (140,87 milliárd forint) takarítanak meg.

A Nemzetközi Evezős Szövetség (FISA) és a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) is szomorúan vette tudomásul a szervezők döntését.

"Sokáig sok mindent ígértek nekünk" - kommentálta a hírt Denis Oswald, a FISA tiszteletbeli elnöke. - "Az a pálya már ötven éve létezik, kiváló helyen van, s mi csak nagyobb nézőteret szerettünk volna."

Kevesebb néző lehet az olimpiai strandröplabda-mérkőzéseken is Forrás: AFP/Evaristo Sa

A strandröplabda-helyszínnel kapcsolatban a szervezők egyelőre részleteket nem közöltek, csak annyit, hogy a tervezettnél kevesebb ülőhely lesz majd.

A házigazda hosszú ideje küzd a költségek leszorításáért,

elsősorban a brazil gazdaság rég nem látott, komoly recessziója miatt.

A két helyszínt érintő, most bejelentett változtatások mellett a szervezőbizottság azt is jelezte, hogy az önkéntesek - már tavaly is 70 ezerről 60 ezerre csökkentett - létszámát tovább szűkítik, s jelenleg úgy számolnak, hogy 50 ezren dolgoznak majd a játékokon. E mellett 5000 helyett 4000 autót használnak majd az olimpián és a paralimpián.