Felfüggesztette a kínai doppinglabort a WADA

Meldonium, dopping
2803699 03/09/2016 Meldonium which is also known as mildronate has been banned by the World Anti-Doping Agency effective January 1, 2016. Pavel Lisitsyn/Sputnik Pavel Lisitsyn / RIA Novosti
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség azonnali hatállyal felfüggesztette a pekingi doppinglabor működési engedélyét. 

A WADA négy hónapra tiltotta el a pekingi doppinglabort, ezalatt különböző akkreditációs szervezeteken keresztül folyamatosan figyelni fogják, hogy a labor betartja-e a szabályokat, illetve a felfüggesztés okaként megfogalmazott hiányosságokat bepótolja-e.

A Kínai Doppingellenes Ügynökség (CHINADA) elismerte, hogy a laboratóriumuk tavaly néhány alkalommal hamisan tájékoztatta negatív vizsgálati eredményről a WADA-t, amely ezt követően kezdett vizsgálódni a pekingi intézményben.

Technikai hiba miatt volt

A Xinhua állami hírügynökségnek a labor egyik munkatársa azt nyilatkozta, hogy a téves negatív eredményeket egyrészt technikai hiba, másrészt gondatlanság okozta, mert a vizsgálati módszereik akkoriban még nem feleltek meg a WADA legfrissebb követelményeinek.

A kínai doppinglabor az ISL (Nemzetközi Laboratóriumi Standard) szabályzatán akadt fenn, az eltiltás ellen a Sportdöntőbíróságnál fellebbezhetnek, ha akarnak. Annyi bizonyos, hogy az elkövetkező négy hónapban a kínai sportolóktól levett mintákat nem Pekingben, hanem egy másik akkreditált WADA-laborban vizsgálják át.

Pont az olimpiáig szól az eltiltás Forrás: Pavel Lisitsyn / RIA Novosti

Kína doppingellenes programjának ellenőrzése hetekkel ezelőtt kezdődött, miután a brit The Times című lap megírta, hogy állítólag több úszó pozitív vizsgálati eredményét eltitkolták, mert az augusztusi, Rio de Janeiró-i olimpia előtt el akarták kerülni a botrányt. A CHINADA tagadta a riportban foglaltakat, és azt közölte, hogy időre van szüksége a B-minták elemzéséhez, illetve a sportolók meghallgatásához, mert csak ezek után adnak ki további információkat.

Az eltiltás pont a riói olimpiáig szól.